Joachim Trier og Thelma vant Filmkritikerprisen i Haugesund

Haugesund 2017: Joachim Triers Thelma har høstet fantastiske anmeldelser i norske aviser, så det var neppe en stor overraskelse da filmen i kveld tok hjem Filmkritikerprisen i Haugesund.

Ikke siden Triers egen Oslo 31. august (2011) har denne utmerkelsen blitt tildelt en norsk film. Den norske filmkritikerprisen er i år et dyptrykk av Ingrid Lilja Arntzen med tittelen «Bli hos meg». Juryen er oppnevnt av Norsk filmkritikerlag og bestod av Mode Steinkjer fra Dagsavisen, Birger Vestmo fra NRK Filmpolitiet og Lars Ole Kristiansen fra Montages.

Begrunnelsen lød slik:

Årets vinner av Filmkritikerprisen er et usedvanlig og ambisiøst verk som tar utgangspunkt i en situasjon de fleste kan kjenne seg igjen i. Fortellingens søkende hovedperson er på vei ut i voksenlivet for aller første gang, og situasjonen skildres så følsomt at vi som tilskuere følger hver eneste bevegelse med oppsperrede øyne.

Vinneren er en original og gripende sjangerfilm, bevisst sine filmhistoriske røtter. Som et bidrag til tradisjonene den springer ut av, utmerker den seg med sin dype klang og distinkt skandinaviske motiver og symbolikk. Kontrasten mellom utemmet natur og truende byrom, preget av store åpne plasser og streng arkitektur, fanger tittelrollens indre konflikt – som viser seg å romme mer enn man først skulle tro. Eili Harboes rolletolkning fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på juryen, og er en kraftprestasjon vi sent vil glemme.

Det er en stor glede å gi årets Filmkritikerpris til en norsk film: Thelma, regissert av Joachim Trier.

Publikumsprisen gikk til den tyske dramakomedien Bye Bye Germany, mens den økumeniske Andreasprisen ble tildelt tysk-ungarske Jupiters måne, regissert av Kornél Mundruczó og distribuert av Tour de Force. Juryen beskriver filmen som et originalt, ambisiøst og eksistensielt verk – ikke ulikt Montages’ egen tilbakemelding fra Cannes.

Statuetten Gledessprederen gikk til den amerikanske romantiske komedien The Big Sick, regissert av Michael Showalter og distribuert av Norsk Filmdistribusjon. I sin begrunnelse beskrev juryen filmen som hjertevarm, med stort humør og overskudd.

Vinneren av FIPRESCI-prisen ble svenske Dröm vidare, signert spillefilmdebutanten Rojda Sekersöz. Prisene tilknyttet det populære bransjetreffet New Nordic Films ble også delt ut – du kan lese mer om hvilke prosjekter som ble belønnet på festivalens offisielle hjemmesider.

Thelma har norsk kinopremiere 15. september.