Itonje Søimer Guttormsen og Joachim Trier får tilskudd til nye spillefilmer

Konsulentene ved Norsk filminstitutt har i dag hatt gleden av å offentliggjøre at Itonje Søimer Guttormsen og Joachim Trier får solide tilskudd til sine nye spillefilmprosjekter.

Ifølge Montages’ kritikere stod begge bak to av de aller beste filmene i 2021, på verdensbasis (Gritt og Verdens verste menneske), så dette er nyheter vi umiddelbart gleder oss over. At auteurer av dette kaliberet fortsetter å arbeide i Norge, er ikke noe vi bør ta for gitt; man kan bare forestille seg hvor mange tilbud Joachim Trier har fått fra utlandet i kjølvannet av Cannes- og Oscar-suksessen Verdens verste menneske. I tillegg til Guttormsen og Trier, mottar spillefilmdebutant Ida Sagmo Tvedte støtte til en adaptasjon av den prisbelønte romanen Stargate.

Trier har fått rekordhøye 20 millioner kroner i tilskudd til en produksjon som har et totalbudsjett på 81.417. 500 kr. Fortellingen beskrives som et ambisiøst generasjonsportrett, med en Oslo-basert familie i sentrum: «Med originale fortellergrep hvor minner og samtid veves sammen skal hans sjette film bli en nær, rørende og ofte morsom film om ensomhet og familie, og om kunstens forsonende evne» heter det i dagens pressemelding fra NFI. Manuset er igjen skrevet av både Eskil Vogt og Trier. Mer oppsiktsvekkende er det at filmen skal produseres av både Maria Ekerhovd og Andrea Berentsen Ottmar, som leder hvert sitt produksjonsselskap, henholdsvis Mer Film og Eye Eye Pictures.

«Dette er et prosjekt som jakter på øyeblikk av menneskelig erkjennelse det er verdt å søke etter. Karakterene er fint avstemt med historikk, motstand og vilje. Skjæringspunktene går på kryss og tvers med deres forskjellige interesser og behov», skriver konsulent Tom Gulbrandsen ved NFI.

Hans kollega, Cecilie Aspenes, forteller like entusiastisk om Itonje Søimer Guttormsens nye film, Butterfly, 0g Ida Sagmo Tvedtes Stargate:

I min søknadsbunke har det vært mange sterke prosjekter denne gangen, og en god variasjon i innhold, genre og målgrupper. Spillefilmene som mottar tilskudd, står imidlertid markant ut både når det gjelder filmfortellingens kvaliteter, det kunstneriske ambisjonsnivået, de autentiske og troverdige karakterportrettene, samt at de har noe vesentlig å meddele om tiden vi lever i. Jeg vil påstå at begge filmene er høyst nødvendige, og kommer til å utvide horisonten hos seerne som vil få glede og utbytte av å se dem når de er klare for en kino nær deg. Begge prosjektene kommer fra kvinnelige filmskapere med sterk drivkraft og en tydelig visjon for filmene sine.

I pressemeldingen fra NFI heter det at Butterfly følger to på hvert sitt vis skakkjørte søstre oppvokst i en charterresort på Gran Canaria. Etter 27 år returnerer de motvillig til barndomsøya fra Askim og Hamburg for å håndtere sin mors død, og får et halvferdig esoterisk retreatsenter i de canariske fjellene i hendene. Mer Films Maria Ekerhovd (som også stod bak Gritt) er produsent, og filmen har blitt tildelt 10.000.000 kroner i produksjonstilskudd (og har et totalbudsjett på 40.500.000 kr).

Fortellingen i filmen Stargate, basert på Ingvild Rishøis roman, foregår i førjuls-Oslo, i gjenkjennelige omgivelser på Grønland og Tøyen, der en far bor med sine to døtre. Når faren mister jobben som juletreselger tar døtrene Ronja (10) og Melissa (16) over for ham. Mens faren drikker seg bort på puben Stargate, tvinges søstrene til å klare seg selv: «Stargate er et juleeventyr om en far som gjør sitt beste, men ikke nok, om en storesøster som prøver å fylle skoene hans, og en datter som aldri slutter å håpe».