Her er traileren til Eternals, Oscar-vinner Chloé Zhaos første Marvel-film

Marvel-filmen Eternals er regissør Chloé Zhaos første oppdragsfilm for et Hollywood-studio. Hennes tre kritikerroste indiefilmer ledet frem til Oscar-suksess med Nomadland tidligere i år, og nå er traileren til Zhaos første paycheck sluppet. Med noen få unntak bærer klippet bud om at Zhaos kunstneriske fingeravtrykk (ikke overraskende) i stor grad virker å glimre med sitt fravær.

Det er nesten litt rørende at en Salma Hayek kledd i cowboyhatt rir mot oss i denne trailerens første bilde, som for å varsle at Chloé Zhao – som blant annet utforsket westernsjangerens neorealistiske potensial i cowboydramaet The Rider (2017) – har signert filmen vi har i vente. Men selv om slike små glimt og et par slående landskapsbilder (som er et for allestedsnærværende visuelt grep til å bli ansett som et auteurtrekk i seg selv) spes rundt i markedsføringen, er det ingen tvil om at Eternals først og fremst er en ny Marvel-film (den seksogtyvende i rekken som utgjør Marvel Cinematic Universe; den andre filmen i fase 4) og at Zhao har føyet seg til å anvende tegneseriestudioets vante byggeklosser til nok en superheltkonstruksjon.

I etterdønningene av det episke oppgjøret mellom det gode og det onde i Avengers: Endgame, plukker Eternals opp de løse trådene. Vi får vite hvor menneskene og planeten Jorda står og går siden sist, og vi introduseres raskt for at en ny trussel venter – tilsynelatende også motivert av det uoriginale antagonistønsket om å tilintetgjøre verden. De titulære eternals – en gruppe godhjertede, kosmiske skapninger som i syv tusen år har sverget å beskytte menneskeheten dersom uønskede deviants lager trøbbel – vekkes til innsats.

Ved siden av Hayek finner vi Angelina Jolie i sin første Marvel-rolle, og ensemblet for øvrig har minst tre Game of Thrones-alumni i Kit Harington, Richard Madden og komponist Ramin Djawadi. Zhaos faste fotograf og partner Joshua James Richards er tilsidesatt for en av Marvels trofaste kamerater, Ben Davis, og traileren gir også inntrykk av at filmens ordinære bildespråk vil bli kombinert med effekttunge sekvenser – Marvel-style. Så for de som hadde håp om at en auteur som Chloé Zhao skulle kunne tilføre egenart til dette filmuniverset, kanskje ved hjelp av tyngden fra en Oscar-statuett, er det nok lurt å dempe forhåpningene nå – og heller bli positivt overrasket i kinomørket. En trailer indikerer en hel del, men heldigvis ikke alt.

Eternals har norsk kinopremiere 3. november. Nedenfor har vi limt inn traileren, etterfulgt av et knippe frysbilder.

*