Tidligere i dag rapporterte vi om at innspillingen av Joachim Triers nye film er stanset, og bare noen timer etter kommer offentliggjøringen fra Norsk filminsitutt om at de nå ved hjelp av omdisponerte midler kan sette opp to nye støtteordninger for å bistå norske filmer som enten får avbrutt produksjon eller lansering.
«Dette er veldig bra, og et viktig tiltak som gjør at vi ser veldig mye lysere på situasjonen,» kommenterer produsent Thomas Robsahm, som tidligere i dag bekreftet til Montages at Triers nye film, Verdens verste menneske, har fått utsatt innspillingen på grunn av koronakrisen, og permittert hele staben. «Om dette [er støtteordninger som kan] redde oss kommer likevel an på hvor mye ekstra midler vi trenger, og hvor mye vi får.»
NFI innfører altså disse nye tiltakene «for å hjelpe norsk filmbransje i en svært krevende tid,» fremgår det av pressemeldingen sendt ut nå i ettermiddag. «Det vil nå bli mulig å få tilskudd til en andre fase av produksjon og lansering for filmer som rammes direkte av koronakrisen.» Det er 85 millioner kroner fra eksisterende midler som nå omdisponeres – dette er altså et krisetiltakt NFI selv iverksetter, uten at Kulturdepartementet har bekreftet nye statlige bevilgninger. Pengene tas altså dermed fra fremtidige produksjoner, så en mulig konsekvens her beskriver med stort alvor av NFI-direktør Kjersti Mo:
Filmbransjen rammes brutalt hardt av nedstengingen av samfunnet. Produksjoner og lanseringer avbrytes og utsettes, kinoene er stengt, og nye investeringer og finansiering utenfra stopper opp. De generelle krisepakkene treffer dessverre ikke prosjektøkonomien som preger den produserende delen av bransjen. Vi må gjøre vårt for å sørge for at vi har en norsk filmbransje også når denne krisen er over.
Tiltakene innføres som to nye tilskuddsordninger: Produksjon 2 og Lansering 2. «Produksjonsselskapene kan dermed få ekstra midler til å gjenoppta filmproduksjoner når denne situasjonen er over, og til å lansere filmer på nytt når kinoene åpner – eller umiddelbart på digitale plattformer,» skriver NFI. Les hele forklaringen på deres nettsider.
For Robsahm, Trier og de andre involerte i produksjonen av Verdens verste menneske innebærer tiltak som dette et betryggende sikkherhetsnett, men produsenten påpeker at de – som alle andre – fortsatt går en uviss koronatid i møte. «Alt avhenger av når samfunnet åpner igjen. Foruten de merutgiftene som allerede har påløpt, så vil innspillingsperioden være veldig preget av usikkerhet. Vi kan for eksempel bli tvunget til å stoppe flere ganger på grunn av nye karantene-tiltak. Vi gjør en ny vurdering av hva som er best å gjøre rett over påske,» avslutter Robsahm.
Verdens verste menneske er satt opp med premiere i 2021, og hvis opptakene kan gjenopptas i løpet av sommeren vil det kanskje være mulig for dem å rekke å ha en ferdig film klar som planlagt. Og hvem vet, kanskje det blir Cannes-festival igjen i 2021 også?