Årets Oscar-nominasjoner er nettopp offentliggjort, og resultatet er noenlunde som forventet, i en sesong som så langt har vært forutsigbar. For første gang på lenge har vi en helt soleklar front runner, som ligger an til å sveipe utdelingen 10. mars.
Denne er naturligvis Christopher Nolans tungt kritikerroste og massivt innbringende Oppenheimer, som sammen med Barbie utgjorde kulturfenomenet «Barbenheimer» (vår podkast) og egenhendig reddet fjorårets kinosommer. Filmen har lenge vært regnet som favoritt til å vinne prisene for film og regissør, samt beste mannlige hovedrolle (Cillian Murphy) og birolle (Robert Downey Jr.), i tillegg til kategorier som foto og klipp. Dagens nominasjoner styrker den antagelsen, for Oppenheimer sikret seg tretten i alt.
Kan noen vippe den av pinnen? Den eneste kandidaten er Alexander Paynes The Holdovers, som virkelig har skutt fart den siste måneden. En varm, morsom og «gammeldags» film det er vanskelig å mislike, som kan lokke stemmegivere som allerede føler at «Barbenheimer» er gårsdagens nyheter. Det er særlig i kategorien for beste mannlige skuespiller (Paul Giamatti) noen antar at filmen kan spenne bein på Oppenheimer og Cillian Murphy. Andre drar det lenger og mistenker at The Holdovers blir en ny «liten» produksjon som stikker av med den gjeveste prisen foran nesa på en mer teknisk imponerende film (som da Moonlight vant foran La La Land, eller Spotlight tok prisen fra The Revenant og Mad Max: Fury Road – for ikke å snakke om Coda-fadesen).
Foruten Oppenheimer, stakk Barbie, Poor Things, Killers of the Flower Moon og The Zone of Interest av med flest nominasjoner. Barbie og Killers of the Flower Moon har det til felles at de peaket litt tidlig i sesongen; The Holdovers og The Zone of Interest har nå forsynt seg grådig fra «deres fat».

Som alltid er drakampene det mest underholdende med Oscar, og de får vi heldigvis flere av: Det virket lenge forhåndsbestemt at Lily Gladstone skulle vinne Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin birolle i Killers of the Flower Moon, og bli den første kvinnelige vinneren med urfolksbakgrunn i denne kategorien, men fraværet av en BAFTA-nominasjon forrige uke signaliserer muligens at en del bransjefolk er opprørt over at hun «seiler under falskt flagg» i hovedrollekategorien etter å ha blitt tvunget inn der av filmens produksjonsselskap (Apple+).
Selv om det er irriterende at produksjonsselskapene spekulerer på denne måten, er det ikke akkurat noe nytt, og man kan argumentere for at Gladstone tross alt har vesentlig flere minutter foran kameraet i Scorseses mer enn tre timer lange epos enn for eksempel Anthony Hopkins i Nattsvermeren (beste mannlige hovedrolle, 1991). Ikke minst gjør hun ordentlig inntrykk med en lavmælt, subtil rolletolkning i en film der andre tenderer til overspill (f.eks. Leonardo DiCaprio – som altså ikke mottok noen nominasjon i dag, etter månedsvis med memes med «geipen» hans). Gladstones største konkurrent er Emma Stone, simpelthen fordi hun spiser alle scenene i Poor Things til frokost – men hun har allerede vunnet (for La La Land) til tross for sin unge alder, så det kan skape en følelse av at hun har fått sitt.
Når det er sagt er skuespillerkategoriene tradisjonelt sett uforutsigbare nettopp fordi erfaringen tilsier at skuespillerne stemmer på hvem de vil – altså personlige favoritter snarere enn kandidater som er due som det heter, eller «korrekte vinnere» (man minnes at avdøde Chadwick Boseman tapte for Anthony Hopkins i 2021– fordi det var umulig å se forbi at rolleprestasjonen hans var den mest imponerende av de to).

Poor Things versus Barbie i kategoriene for beste produksjons- og kostymedesign blir kveldens store catfight, men etter at Barbie i dag verken fikk nominasjoner for regi eller klipp, er det mye som tyder på at akademimedlemmene totalt sett har mer respekt for Lanthimos’ kraftprestasjon.
I kategorien for beste originalmanus er det vanskelig å si om The Holdovers trekker lengste strå, eller om mange i stedet ønsker å løfte frem franske Justine Triets Gullpalme-vinner Fritt fall (som er nominert i hele fem kategorier, inkludert beste film og regi) – eller nydelige Past Lives, skrevet og regissert av Celine Song. En film som totalt sett sitter igjen med altfor lite, særlig med tanke på hvor opptatt akademiet var av å løfte frem asiatisk-amerikanske fortellinger i fjor – har det allerede gått av moten? Past Lives er i alle fall en film av et helt annet kaliber enn fjorårets mega-vinner Everything Everytime All at Once.
Apropos dobbeltmoral, så blir det åpenbart at akademiet bare poserer når de nå liksom skal hegne om «all verdens film», i kjølvannet av de siste årenes endringer hva gjelder sammensetninger av medlemmer osv. For det er vel en komplett skandale at Hayao Miyazaki, en av filmhistoriens største og mest innflytelsesrike – og ikke minst populære – filmkunstnere ikke får nominasjoner for film og regi for det som trolig blir hans siste produksjon, Gutten og hegren? Hans faste, høyt elskede komponist Joe Hisaishi var av flere ansett som selvskreven i kategorien for originalmusikk, men måtte i dag se seg slått av en gjeng amerikanere – minus svensken Ludwig Göransson, da, som ytterst fortjent kommer til å vinne for sitt makeløse score til Oppenheimer. Tilsvarende trist er det at Cannes-vinneren Kojo Yakusho ikke på noe tidspunkt har blitt snakket om som en kandidat for sin bevegende rolletolkning i Perfect Days (som heldigvis er nominert for beste internasjonale film).
I et norsk perspektiv blir årets utdeling begivenhetsløs, mens danskene kan gni seg i hendene over at kortfilmen Ridder Lykke ble ansett som en av verdens fremste. Svenskene kan glede seg over nevnte Göransson, og hvis verden var mer rettferdig ville de også kunnet feire fotografen Linus Sandgren for hans analoge arbeid i Saltburn. Men slik ble det dessverre ikke – og at Emerald Fennells polariserende film ikke mottok en eneste nominasjon, sørget blant annet for at veteranen Ed Lachman ble løftet frem for sitt fotoarbeid i Pablo Larrains ellers grusomme Greven av Chile. Hvis Sandgren ble nominert fremfor Lachman, ville kategorien i år blitt historisk ved å utelukkende inkludere filmer skutt på analog 35mm (med innslag av digital video i Poor Things og Killers of the Flower Moon).
Nedenfor finner du en komplett oversikt over årets nominasjoner.
*

*
Årets Oscar-nominasjoner
Beste film
American Fiction
Anatomy of a Fall
Barbie
The Holdovers
Killers of the Flower Moon
Maestro
Oppenheimer
Past Lives
Poor Things
The Zone of Interest
Beste regissør
Justine Triet, Anatomy of a Fall
Jonathan Glazer, The Zone of Interest
Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon
Yorgos Lanthimos, Poor Things
Christopher Nolan, Oppenheimer
Beste kvinnelige hovedrolle
Sandra Hüller, Anatomy of a Fall
Annette Bening, Nyad
Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon
Carey Mulligan, Maestro
Emma Stone, Poor Things
Beste mannlige hovedrolle
Jeffrey Wright, American Fiction
Paul Giamatti, The Holdovers
Bradley Cooper, Maestro
Cillian Murphy, Oppenheimer
Colman Domingo, Rustin
Beste kvinnelige birolle
Emily Blunt, Oppenheimer
Danielle Brooks, The Color Purple
America Ferrera, Barbie
Jodie Foster, Nyad
Da’Vine Joy Randolph, The Holdovers
Beste mannlige birolle
Ryan Gosling, Barbie
Robert De Niro, Killers of the Flower Moon
Robert Downey jr., Oppenheimer
Sterling K. Brown, American Fiction
Mark Ruffalo, Poor Things
Best adapterte manus
American Fiction
Barbie
The Zone of Interest
Oppenheimer
Poor Things
Beste originalmanus
Anatomy of a Fall
The Holdovers
Maestro
Past Lives
May December
Beste dokumentar
20 Days in Mariupol
To Kill a Tiger
The Eternal Memory
Four Daughters
Bobi Wine: The People’s President
Beste internasjonale film
Io Capitano
Perfect Days
Society of the Snow
The Teachers’ Lounge
The Zone of Interest
Beste animasjonsfilm
The Boy and the Heron
Elemental
Nimona
Spider-Man: Across the Spider-Verse
Robot Dreams
Beste foto
Killers of the Flower Moon
Maestro
Oppenheimer
Poor Things
Greven av Chile
Beste kostymedesign
Barbie
Killers of the Flower Moon
Napoleon
Oppenheimer
Poor Things
Beste klipp
Anatomy of a Fall
Poor Things
The Holdovers
Killers of the Flower Moon
Oppenheimer
Beste sminke og hår
Golda
Maestro
Oppenheimer
Poor Things
Society of the Snow
Beste produksjonsdesign
Barbie
Killers of the Flower Moon
Oppenheimer
Poor Things
Napoleon
Beste originalmusikk
Indiana Jones and the Dial of the Destiny
Killers of the Flower Moon
Oppenheimer
Poor Things
American Fiction
Beste originale sang
“It Never Went Away”, American Symphony
“I’m Just Ken”, Barbie
“What Was I Made For”, Barbie
“The Fire Inside”, Flamin’ Hot
“Wahzhazhe”, The Killers of the Flower Moon
Beste lyd
The Creator
Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
Maestro
Oppenheimer
The Zone of Interest
Beste visuelle effekter
The Creator
Godzilla Minus One
Guardians of the Galaxy Vol. 3
Napoleon
Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
Beste animerte kortfilm
Pachyderme
Letter to a Pig
Ninety-Five Senses
Our Uniform
War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
Beste kortfilm
The After
Invincible
Knight of Fortune
The Wonderful Story of Henry Sugar
Red White and Blue
Beste kortdokumentar
The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Islands in Between
The Last Repair Shop
Nai Nai & Wài Pó
*