Gullpalme-vinneren og flere andre filmer fra hovedkonkurransen i Cannes får norsk kinodistribusjon

Cannes 2023: Distributøren Another World Entertainment har sikret seg mange Cannes-titler de siste ti årene, og kan i år skilte med selveste Gullpalmen, Justine Triets Anatomy of a Fall, i tillegg til et knippe andre filmer fra hovedkonkurransen.

Det kom som en overraskelse på mange at det nettopp var Anatomy of a Fall som tok med seg verdens gjeveste filmpris lørdag kveld, i en konkurranse med mange store navn og mer åpenbart ambisiøse filmer. Men samtidig var det få som høstet like gode anmeldelser som Triet, og som på en tilsvarende måte lyktes med å engasjere publikum – noe Ruben Östlund påpekte at han og de andre medlemmene av juryen hadde vektlagt da de tok avgjørelsen.

Videre har Another World Entertainment kjøpt Tran Anh Hungs utsøkt kulinariske film The Pot-au-feu («La passion de Dodin Bouffant»), med Juliette Binoche og Benoît Magimel, som vi anslår kommer til å bli en svær hit og Oscar-kandidat (mer om filmen i vår podkast med den danske kritikeren Christian Monggaard). De sikret seg også Jessica Hausners allerede omdiskuterte Club Zero og japanske Hirokazu Koreedas Monster, som vant juryens manuspris – begge fra hovedkonkurransen. AWE har distribuert samtlige av Koreedas filmer siden Søstre (2015).

Marius Skarnes Olsen fra AWE forteller engasjert til Montages om festivalfangsten:

Årets Cannes-festival har vært en sterk og forfriskende opplevelse. Vi er stolte og veldig takknemlige for å ta med hjem et godt utvalgt av festivalens aller beste filmer – inkludert årets Gullpalmevinner Anatomy of a Fall og publikumsfavoritten The Pot-au-feu. Blant de signerte Cannes-titlene som er sikret kinodistribusjon, er hele tre regissert av kvinner – noe som beriker, engasjerer og begeistrer oss. Vi gleder oss til å dele denne gullrekka med store kinoopplevelsene med norske publikummere.»

AWE har tidligere tatt med seg Gullpalmen i henholdvis 2021 (Titane) og 2018 (Shoplifters). De har også kjøpt Quinzaine-sensasjonen (og Montages-favoritten) The Sweet East og Maïwenns åpningsfilm Jeanne du Barry fra årets festival.