Filmprat: En samtale med Levan Koguashvili om Brighton 4th

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og videoreportasjer.

*

TIFF 2022: I denne episoden av Filmprat fra Tromsø møter vi den georgiske regissøren Levan Koguashvili, som snakker med Montages-redaktør Karsten Meinich om sin nye film Brighton 4th.

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement på TIFF, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. Koguashvili spillefilmdebuterte med Street Days i 2010, som i sin tid fikk premiere i konkurranse på filmfestivalen i Rotterdam, og har siden da også signert Blind Dates (2013) og kinodokumentaren Gogita’s New Life (2016). Brighton 4th ble første gang vist på filmfestivalen i Tribeca i 2021.

I samtalen nedenfor forteller Koguashvili om sine filmstudier i New York tidlig på 2000-tallet, og hvordan hans research blant georgiske immigranter som lever mer eller mindre lovlig i den amerikanske metropolen inspirerte manuset til Brighton 4th (filmens tittel peker til Brooklyns bydel Brighton Beach, der Koguashvili tilbragte mye tid og fikk høre mange av historiene som har funnet sin vei inn i filmen). Regissøren reflekterer også over georgisk filmhistorie, sin plass i nyere georgisk film, og hvordan filmskaperne fra den italienske neorealismen fortsatt er de viktigste inspirasjonskildene for ham som historieforteller.

Denne samtalen ble livestrømmet fra filmfestivalen i Tromsø torsdag 20. januar, og presenteres nedenfor i sin originale form.

Filmprat er et konsept gjennomført av TIFF og Montages i samarbeid, og produksjonen er levert av Tromsø Streaming Studio.