Filmkunsten hylles i trailer til Chuck Workmans dokumentar What Is Cinema?

I skyggen av en økonomisk orientert bransje, kjendiser og glamour, for ikke å snakke om fagmiljøer som i mange tilfeller «avmystifiserer» filmkunsten, er det lett å glemme filmens essens. Hvorfor er film så magisk, drømmende og vidunderlig? Hva er egentlig film?

Chuck Workman ønsker å minne oss om dette viktige spørsmålet i dokumentar-essayet What Is Cinema?, hvis trailer nå er tilgjengelig på nett. I What Is Cinema?, som deler tittel med André Bazins filmteoretiske hovedverk, har Workman (Precious Images) samlet et imponerende ensemble filmskapere – fra den mer kunstnerisk orienterte delen av bransjen – til å snakke ut om hva film er og betyr for dem. Vi får blant annet servert nye intervjuer med Mike Leigh, Jonas Mekas, Kelly Reichardt, Costa-Gavras, Michael Moore og David Lynch, samt arkivklipp med avdøde mestere som Robert Bresson, Alfred Hitchock, og Akira Kurosawa.

Ikke en spesielt original idé for en dokumentarfilm, men forhåpentligvis en fin påminnelse om filmens magi, og om ikke annet en utmerket anledning til hylle filmkunsten i godt selskap.

What Is Cinema? var aktuell under filmfestivalen i Toronto tidligere i år, og blir forhåpentligvis tilgjengelig på Blu-Ray/DVD etter å ha fullført festivalturneen. Traileren kan du se her: