- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Fat Girl-regissør Catherine Breillat gjør comeback med nytolkning av den danske thrilleren Dronningen

Av , 9. april 2021 i Ukategorisert

Med seksuelt eksplisitte og tematisk utfordrende filmer som Romance [1] (1999) og Fat Girl [2] (2001) bidro den franske mesterregissøren Catherine Breillat [3] sterkt til en bølge omtalt som New French Extremity [4] tidlig på 2000-tallet. Nå har det gått åtte år siden 72-åringens forrige film, Abuse of Weakness [5], og det er en glede å melde at Breillat nå straks skal i gang med et nytt prosjekt – en nytolkning av den danske filmen Dronningen [6].

Skrevet og regissert av May el-Toukhy [7], var dette den store filmsnakkisen i Danmark i 2019, og Dronningen avsluttet da også året med å bli kronet med Nordisk råds filmpris [8]. Og ikke uten grunn: Trine Dyrholm [9] briljerer i tittelrollen som den allmektige advokaten Anne – kvinnen som har alt og vil ha mer.

Den franske stjerneprodusenten Saïd Ben Saïd [10] (Passion, Maps to the Stars, Elle) har nå ifølge Les Inrocks [11] altså hentet inn Catherine Breillat til å tolke El-Toukhys originalfortelling i en fransk setting, med tittelen Inavouable. Og til hovedrollen har italienske Valeria Bruni Tedeschi [12] blitt hentet inn – som selv er regissør, og noen år eldre enn Dyrholm. Aldersforskjellen mellom tittelfiguren i Dronningen og hennes attraksjonsobjekt/overgrepsoffer står som vi husker sentralt for plottet. I sin omtale [13] her på Montages, diskuterte Elisabeth Gripsrud blant annet filmens behandling av en grenseoverskridende overgrepstematikk:

Dronningen blir et freidig innlegg i den pågående krenkelsesdebatten. Seksuelle relasjoner mellom eldre kvinner og yngre menn har nemlig en tendens til å bli bagatellisert om man måler dem opp mot tilsvarende «Lolita-scenarier» – eksempelvis i Mike Nichols‘ humørfylte Manndomsprøven [14] (1967). Dronningen vekker snarere assosiasjoner Thomas Vinterbergs Festen [15] (1998), og relativiserer aldri Annes skyld.

Gustav er offeret her, selv om han er fullt klar over hva som skjer. Gutten tiltrekkes av Anne, men er selv i sine følelsers vold, og stemoren triller ham rundt lillefingeren. Uten å bli forenklende eller kategorisk, setter May el-Toukhy hardt mot hardt: Annes retoriske evner er oppsiktsvekkende, men selv om hun kan sno seg unna loven, får den impulsive sommerflørten dramatiske konsekvenser utenfor hennes kontroll.

Med utgangspunkt i de mange eksemplene fra Catherine Breillats eksisterende filmografi på uredde iscenesettelser og tidvis brutalt eksplisitte skildringer av undertrykt begjær i kombinasjon av overskridelser og vold, kan man jo bare spekulere i hvordan den franske auteuren vil videreutvikle et utgangspunkt som det vi finner i Dronningen. En blygere eller mer forsiktig nytolkning tror vi dog ikke skal forventes.

Etter planen går Inavouable i opptak til sommeren, som kan bety at filmen er tiltenkt premiere i Cannes i 2022.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/fat-girl-regissor-catherine-breillat-gjor-comeback-med-nytolkning-av-den-danske-thrilleren-dronningen/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Romance: https://montages.no/film/romance/

[2] Fat Girl: https://www.imdb.com/title/tt0243255/reference

[3] Catherine Breillat: http://montages.no/filmfolk/catherine-breillat

[4] New French Extremity: https://en.wikipedia.org/wiki/New_French_Extremity

[5] Abuse of Weakness: https://www.imdb.com/title/tt2418372/reference

[6] Dronningen: https://www.imdb.com/title/tt8378126/reference

[7] May el-Toukhy: https://www.imdb.com/name/nm1392439/?ref_=tt_ov_dr

[8] Nordisk råds filmpris: https://montages.no/nyheter/nordisk-filmpris-2019-til-den-danske-filmen-dronningen/

[9] Trine Dyrholm: https://montages.no/filmfolk/trine-dyrholm

[10] Saïd Ben Saïd: https://montages.no/filmfolk/said-ben-said

[11] Les Inrocks: https://www.lesinrocks.com/cinema/exclu-catherine-breillat-signe-un-nouveau-film-avec-valeria-bruni-tedeschi-et-olivier-rabourdin-371069-06-04-2021/

[12] Valeria Bruni Tedeschi: https://montages.no/filmfolk/valeria-bruni-tedeschi

[13] I sin omtale: https://montages.no/2019/06/dronningen-setter-hardt-mot-hardt/

[14] Manndomsprøven: https://www.imdb.com/title/tt0061722/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

[15] Festen: https://montages.no/film/festen/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.