Enklere å bruke norsk musikk i film

Haugesund 2014: Bruk av musikk i film og TV hadde sterk økonomisk vekst i fjor, som det eneste området innenfor musikkmarkedet. Nå lanseres den første lisenseringsportalen for norsk musikk, som skal gjøre det enklere for bransjeaktører å bruke norsk originalmusikk.

Lisenseringsportalen, kalt Enkel Klarering, er en nettportal hvor de som vil kjøpe rettighetene til musikk enkelt kan gjøre dette online. Portalen er et samarbeid mellom alle rettighetshavergrupper i norsk musikkliv; plateselskap, artister, musikkforlag, komponister og tekstforfattere. Tjenesten er den første for klarering av norsk originalmusikk.

– For musikere som ønsker å få låta si spilt på TV eller i film, så har det hittil ikke vært noen annen måte å gjøre det på enn den tidkrevende modellen som har eksistert til nå. Også filmprodusenter vil merke at vi letter byråkratiet for dem betraktelig, ettersom det kun er snakk om noen tastetrykk før du har kjøpt rettigheter til norske originalinnspillinger, sier daglig leder Christoffer Johnsen i Enkel Klarering.

Tall fra Nordisk Copyright Bureau (NCB) viser at norske rettighetshavere fikk nesten 34 prosent mer penger utbetalt i 2013 enn året før. Det vil si at bruk av musikk i produksjoner som film og tv-serier, såkalt «synkronisering», er en voksende næring, i et ellers synkende musikkmarked.

– Tross i de løsningene som er tilgjengelige i dag, så har flere norske artister opplevd å bli tatt med i TV-serier som Grey‘s Anatomy (Ida Maria) og Dawson’s Creek (M2M). Interessen for å bruke norsk musikk i utlandet er derfor til stede, og vi håper at denne tjenesten vil gjøre det enklere for alle brukere, forteller Johnsen.

Håkon Øverås er produsent i filmselskapet 4 ½ som nylig brukte tjenesten for å finne musikk til den premiereaktuelle spillefilmen Jakten på Berlusconi. Øverås samstemmer i at Enkel Klarering vil kunne gjøre jobben lettere for norsk film- og reklamefilmbransje i årene som kommer.

– Å lisensiere norsk musikk til bruk i TV og film kan ta lang tid, og forhandlingene kan bli vanskelige. I blant må vi leie inn egne folk for å ta seg av dette, for å spare tid. Hvis man vil kjøpe rettighetene til et musikkstykke i dag, innebærer det en rekke telefoner, e-poster og møter for å kontakte artister, plateselskap, opphavsmenn og deres musikkforlag. Resultatet kan bli at norsk originalmusikk blir valgt vekk, sier produsenten.

Kai Robøle i Waterfall Music har siden 90-tallet med stort hell satset på «syncing» av norske artister som M2M og Ida Maria til utlandet. Sistnevnte har blant annet blitt brukt i Grey’s Anatomy, Skrik 4 og i en reklamefilm for Puma.

– I utlandet kan enkelte artister tjene mer på sync enn platesalg og konserter til sammen. Det varierer hvor mye sync har å si for artisten, men det kan ha enorm effekt hvis det rettes mot riktig målgruppe på et optimalt tidspunkt, sier han. Robøle er glad for at det nå finnes en tjeneste som tar syncing av norsk musikk på alvor, og han ser en tendens til økt etterspørsel etter det Enkel Klarering kan tilby internasjonalt.

– Tidligere var det ingen som satset på sync i Norge, men de som gjorde det oppnådde gode resultater. Folk begynner å se verdien av dette, og markedet ser nå ut til å vokse, ettersom stadig flere blir oppmerksomme på mulighetene sync gir.

Til nå har over 42 000 norske melodier blitt gjort tilgjengelige via Enkel Klarering. I tillegg kan man finne tekster, noter, arrangementer og karaokeversjoner (backing tracks) på nettstedet.

Det er i alt 32 norske plateselskaper som står bak tjenesten, og FONO (organisasjon for 150 uavhengige plateselskap i Norge) og Musikkforleggerne (tidligere NMFF) har gitt støtte til prosjektet og bidratt med informasjon om rettigheter og åndsverklov. Enkel Klarering ønsker å kunne tilby sin løsning til alle nordiske land og Baltikum i løpet av 2015.