Dag Johan Haugerud inviteres til å vise Sex på kino i USA, Frankrike og Sør-Korea

Berlinalen 2024: Etter premieren i Panorama-seksjonen lørdag 17. februar, har Dag Johan Haugeruds nye film Sex gått sin seiersgang på European Film Market (EFM) og er nå sikret kinodistribusjon i noen av verdens viktigste territorier.

Sex er første del av en trilogi med tittelen Sex Drømmer Kjærlighet, som «består av tre løst sammenhengende dramakomedier som tematiserer seksualitet, lengsel og drømmer på ulike måter i dagens Oslo.» Allerede 1. mars er det klart for den norske kinopremieren på første kapittel, men etter visningene i Berlin har flere internasjonale aktører tydeligvis også ønsket seg Sex på kino i sine områder.

Variety rapporterer at salgsagenten M-Appeal har sikret salg av kinovisningsrettigheter til både USA (Strand Releasing, som hadde amerikansk distribusjon av Oslo, 31. august i sin tid, og Fedrelandet i fjor), Frankrike (Pyramide Distribution) og Sør-Korea (JinJin Pictures) – tre mektige kinomarkeder i hver sin del av verden. (I tillegg har greske Cinobo også kjøpt filmen.) Ifølge Variety har Haugeruds Sex «garnered attention for its thought-provoking exploration of sexuality and gender roles», og sjefen i Pyramide, Eric Lagesse trekker frem at filmen “questions masculinity in a witty, intelligent and funny way.”

Haugeruds faste produsent Yngve Sæther uttaler i dag til VG at det er stor sannsynlighet for at de ulike aktørene også ønsker å sikre seg resten av trilogien, med den franske distributøren som eksempel: «Jeg snakket med [Lagesse fra Pyramide] i dag, og han var veldig begeistret. Det virker som de ønsker å bygge opp regiskapet til Dag Johan. […] I Frankrike kan en slik film potensielt bli ganske stor, det er en stor filmnasjon med mange filmelskere. Det føles veldig bra, det er på tide at verden utenfor Nordens grenser også oppdager Dag Johans filmer.»

Sex er produsert av Motlys og distribueres på norske kinoer av Arthaus, før den senere slippes på strømmetjenesten Viaplay. De to neste filmene i trilogien, Drømmer og Kjærlighet, er ventet i høst og til jul.