Cannes-festivalen så godt som kansellert: Frankrike beholder koronatiltak frem til sommeren

President Emmanuel Macron offentliggjorde i går at koronaforbudet mot større menneskeansamlinger i Frankrike opprettholdes frem til midten av juli, og dermed er spikeren antageligvis hamret godt og vel ned i Cannes-kisten: verdens viktigste filmfestival bør nå kanselleres.

Likevel lar en offisiell beskjed fra festivalledelsen fortsatt vente på seg, men det er nå åpenbart for de fleste at det må et slags mirakel til for at 2020-utgaven av Cannes-festivalen skal gå av stabelen, og de fleste aktører i filmindustrien som har uttalt seg virker å være enige om at en ren kansellering nå blir det mest ryddige. En digital eller virtuell versjon av Cannes-festivalen er dessuten utelukket: «I must confess that I can’t really understand it,» sa programsjef Thierry Frémaux til IndieWire for en uke siden, om et alternativ til en fysisk festival. «If Cannes is canceled, Cannes is canceled.»

I midten av mars rapporterte vi om den første utsettelsen festivalen offentliggjorde, der muligheten for et arrangement i Cannes i månedsskiftet juni-juli ble lagt frem. Hvis en versjon av festivalen nå skal bli virkeliggjort, er det mulige datoer etter midten av juli som må identifiseres og da nærmer man seg plutselig høsten. Filmfestivalene i Locarno (midten av august), Venezia (starten av september) og Toronto (midten av september) er da de tre neste på filmindustriens kalender – og disse står også i fare for å bli kansellert. Hvis Cannes-festivalen skal programmere slik de pleier, hvordan skal det la seg gjøre i en eventuell kalendersandwich med høstfestivalene?

Hos Variety blir komplikasjonen nå oppsummert slik: «Deferring the festival later in July or August would be very complicated because Cannes is a popular holiday destination, and sees tourism taking off on July 4; meanwhile the fall festival season is already packed with Venice, Toronto and San Sebastian.»

For oss i Montages fremstår det som en åpenbar (men sørgelig) konklusjon, at den neste Cannes-festivalen må komme i mai 2021 – så får vi heller bare smøre oss med tålmodighet, og tross alt observere det som føles langt viktigere akkurat nå: kampen for å redde liv og bremse spredningen av koronaviruset.