Aki Kaurismäki returnerer til Finland med sin nye film Toivon tuolla puolen

Den finske mesterregissøren Aki Kaurismäki var nylig aktuell på cinematekene rundt omkring i Norge med visninger av La vie de bohème (1992). Nå melder Cineuropa at Kaurismäkis neste spillefilm, Toivon tuolla puolen, endelig er på trappene.

Med sin forrige film, Le Havre, knivet Kaurismäki om Gullpalmen i 2011, men det har altså tatt drøye fem år for regissøren å stable sitt nye prosjekt på beina. Toivon tuolla puolen, som får den engelske tittelen «The Other Side of Hope», mottok nylig 750.000 euro i produksjonsstøtte fra The Finnish Film Foundation («Suomen elokuvasäätiö») – noe vi kan tolke som et sikkert tegn på at den finske veteranen ikke er langt unna å skru på kameraene.

Filmen vil bli produsert av Kaurismäkis eget selskap, Sputnik Productions, i samarbeid med den finske statskanalen YLE. Så langt foreligger det ingen informasjon om akkurat når filmen vil gå i opptak, og bare en kort setning om hva som er plottet i Toivon tuolla puolen: «The paths of a Finnish travelling salesman and a Syrian refugee cross in Helsinki.» Også i Le Havre behandlet Kaurismäki flyktningtematikk, så det er betimelig at regissøren nå har skrevet en ny fortelling om to figurer fra forskjellige verdener som møtes.

Toivon tuolla puolen blir solgt internasjonalt av den tyske salgsagenten The Match Factory, og forventes å ha premiere i 2017 – med gode odds for at Cannes vil rulle ut den røde løperen for Finlands store filmkunstner.