Filmfrelst #554: Steven Spielbergs E.T. (1982)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Steven Spielbergs E.T. (1982) vises fra og med torsdag 11. mai – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

I tillegg vises E.T. flere ganger som del av gjenåpningsmenyen på Cinemateket i Oslo allerede denne helgen (5. og 6. mai).

*

E.T. (1982, E.T. – Gjesten fra verdensrommet) er selve innbegrepet på «the magic of the movies». I denne episoden snakker vi om hvordan det er å se filmen (igjen) på kino, og hvilken betydning regissør Steven Spielberg har hatt i filmkulturen.

Da vi gjestet Berlinalen i februar var Spielberg æresgjest, i anledning den tyske premieren på hans selvbiografiske film The Fabelmans. I den forbindelse arrangerte festivalen et retrospektiv, og Montages’ utsendte gjestet visningen av E.T. på kinoen CineStar CUBIX ved Alexanderplatz. Dagen etter var vi blant de få, heldige som kom inn på Spielbergs pressekonferanse for å oppleve nærkontakt av tredje grad.

I tillegg blir E.T. nå aktuell her hjemme med visninger på Cinematekene rundt om i landet, så vi benytter anledningen til å  snakke om alle disse opplevelsene – og hvorfor det å se akkurat E.T. på kino er noe helt spesielt. Mot slutten av episoden tar vi også en kjapp gjennomgang av panelets rangerte Spielberg-favoritter.

Samtalen er spilt inn i andreetasjen på det nyoppussede og nettopp gjenåpnede Cinemateket i Oslo, og ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Pernille Middelthon.

God lytting!