Her er årets Cannes-program: Nye filmer av Catherine Breillat, Nuri Bilge Ceylan, Alice Rohrwacher, Todd Haynes m.fl.

Cannes 2023: Som vi pleier å si på denne tiden av året: Vårens vakreste eventyr – filmfestivalen i Cannes – er bare en drøy måned unna. Og på dagens tradisjonsrike presentasjon av det offisielle programmet, ble det klart hva vi har å glede oss til: nye filmer av blant andre Catherine Breillat, Nuri Bilge Ceylan, Alice Rohrwacher, Todd Haynes, m.fl.

Et knippe titler var allerede offentliggjort før dagens seanse i Paris: Martin Scorsese kommer til Croisetten med Killers of the Flower Moon (laget for strømmetjenesten Apple TV+, så den vises utenfor konkurranse), og dette blir første gang for Scorsese med ny spillefilm (utrolig nok) i Cannes siden After Hours var i hovedkonkurransen i 1985. Pedro Almodóvar er også invitert til å vise kortfilmen Strange Way of Life, og det femte kapittelet i Indiana Jones-franchisen, Dial of Destiny, regissert av James Mangold, får også sin verdenspremiere i Cannes – som var tilfellet da Kingdom of the Crystal Skull ble presentert i 2008.

Festival de Cannes er og blir verdens viktigste og mest prestisjetunge filmfestival. Og særlig de siste årene har Cannes-festivalen fremstått som en nøkkelarena for norsk film. 2021-utgaven ble som vi husker en historisk norsk årgang, med Verdens verste menneske og De uskyldige representert i henholdsvis hovedkonkurransen og Un certain regard. Og i 2022 ble Kristoffer Borgli invitert til Un certain regard med Syk pike, i tillegg til den norske co-produksjonen Hélène & Mathieu  i samme seksjon, pluss den delvis norskproduserte dokumentaren How to Save a Dead Friend i ACID-sideprogrammet.

Likevel har ikke de siste årenes suksess skapt noen illusjoner om at Norge skal være på plass i dette gjeveste selskapet hvert eneste år, og Thierry Frémaux hadde ingen norske bidrag å by på i år. Heller ikke svenske eller danske filmer gjorde seg gjeldende i det offisielle utvalget, men heldigvis er det – med nordiske øyne – en finsk film på plass: veteranen Aki Kaurismäki er invitert til hovedkonkurransen med sin nye film. Flere muligheter kommer også når programmene for Semaine de la Critique (Kritikeruken) og Quinzaine des cinéastes (Director’s Fortnight) slippes neste uke, men per i dag ble det i hovedsak fremtredende auteurer og en bred bukett internasjonale filmer som utgjorde første programslipp.

Det offisielle utvalget preges ellers av en sterk asiatisk tilstedeværelse, med Hirokazu Kore-eda programmessig tilbake i hovedkonkurransen med Monster (senest i fjor deltok han med Broker), og den gledelige inklusjonen av en Wang Bing-dokumentar – den kinesiske auteuren kjent for poetiske dokumentarer med særlig lang spilletid er faktisk invitert med to filmer, Jeunesse i hovedkonkurransen og Man in Black som såkalt «spesialseanse». Dette dobbeltfilm-nærværet deler Wang med Wim Wenders, som vant Gullpalmen for Paris, Texas for snart tredve år siden, men som på 2010- og 2020-tallet har virket litt «ferdig». Likevel returnerer Wenders i år til hovedkonkurransen med Perfect Days, en ny fiksjonsfilm skutt i Japan, og med dokumentaren Anselm (Das Rauschen der Zeit) (også «spesialseanse»).

Det er ellers veldig gledelig å notere seg at Catherine Breillat gjør comeback med L’été dernier i hovedkonkurransen, hennes franske nytolkning av den danske filmen Dronningen fra 2019. Og at italienske Alice Rohrwacher har en ny film klar – det brygger noe stort i hennes filmografi, som kanskje ennå ikke helt har forløst seg. Ellers finner vi jo Montages-favoritter som Todd Haynes, Jonathan Glazer, Wes Anderson og Nuri Bilge Ceylan i utvalget nedenfor – som naturligvis lover godt – men man kan ta seg i å savne at Cannes-festivalen hadde noe gnistrende og uventet å presentere i dag. Som helhet føltes menyen litt på det jevne, men her stoler vi som vanlig på filmene, og at vi på Croisetten i mai vil gjøre de sedvanlige oppdagelsene som gir oss troen tilbake på filmmediets fremtid.

Nedenfor følger en oversikt over alle titlene som ble offentliggjort av Cannes-festivalen i dag, og som vanlig meldte Thierry Frémaux at det også vil annonseres et knippe filmer i tillegg til disse, innen festivalstart, og de to andre sideprogrammene – Semaine de la Critique og Quinzaine de cinéastes – blir altså offentliggjort neste uke.

Cannes-festivalen arrangeres i år mellom 16. og 27. mai. Montages vil som vanlig være på plass.

*

*

Hovedkonkurransen

Club Zero av Jessica Hausner
The Zone of Interest av Jonathan Glazer
Fallen Leaves av Aki Kaurismäki
Les filles d’Olfa av Kaouther Ben Hania
Asteroid City
av Wes Anderson
Anatomie d’une chute av Justine Triet
Monster av Hirokazu Kore-eda
Il sol dell’avenire av Nanni Moretti
La chimera av Alice Rohrwacher
Kuru Otlar Üstüne
av Nuri Bilge Ceylan
L’été dernier av Catherine Breillat
La passion de Dodin Bouffant av Tran Anh Hung
Rapito av Marco Bellocchio
May December av Todd Haynes
Firebrand av Karim Aïnouz
The Old Oak av Ken Loach
Banel et Adama av Ramata-Toulaye Sy
Perfect Days av Wim Wenders
Jeunesse av Wang Bing

*

Un certain regard

Los delincuentes av Rodrigo Moreno
How to Have Sex av Molly Manning Walker
Goodbye Julia av Mohamed Kordofani
Crowrã av João Salaviza og Renée Nader Messora
Simple comme Sylvain av Monia Chokri
Kadib abyad av Asmae El Moudir
Los colonos av Felipe Gálvez
Augure av Baloji Tshiani
The Breaking Ice av Anthony Chen
Rosalie av Stéphanie di Giusto
The New Boy av Warwick Thornton
If Only I Could Hibernate av Zoljargal Purevdash
Hopeless av Kim Chang-hoon
Terrestrial verses av Ali Asgari og Alireza Khatami
Rien à perdre av Delphine Deloget
Les meutes av Kamal Lazraq
La regne animal av Thomas Cailley (åpningsfilm)

*

Utenfor konkurranse:

Jeanne du Barry av Maïwenn (åpningsfilm)
Killers of the Flower Moon av Martin Scorsese
The Idol av Sam Levinson (serie)
Cobweb av Kim Jee-woon
Indiana Jones and the Dial of Destiny av James Mangold
Strange Way of Life av Pedro Almodóvar (kortfilm)

Cannes Premiere:

Le temps d’aimer av Katell Quillévéré
Cerrar los ojos av Vitor Erice
Bonnard, Pierre et Marthe av Martin Provost
Kubi av Takeshi Kitano

Midnight Screenings:

Omar la fraise av Elias Belkeddar
Kennedy av Anurag Kashyap
Acide av Just Philippot

Spesialseanser:

Retratos fantasmas av Kleber Mendonça Filho
Anselm (Das Rauschen der Zeit) av Wim Wenders
Occupied City av Steve McQueen
Man in Black av Wang Bing

*

Plakat til Pedro Almodóvars «Strange Way of Life»