Gunhild Engers nye kortfilm Play Schengen skal konkurrere i Locarno

Den prisvinnende norske regissøren Gunhild Enger skal konkurrere med sin nye kortfilm, Play Schengen, under Locarno-festivalen i august.

Gunhild Enger.

I likhet med mange andre filmfestivaler, vil årets utgave av sveitsiske Festival Internazionale del Cinema di Locarno avvikles digitalt. Play Schengen, som er produsert av Ingvild Evjemo og 4 1⁄2, vil delta i det internasjonale konkurranseprogrammet for kortfilm. I denne seksjonen har Enger tidligere vist The Committee (2016).

The Committee fortalte om demokratiske beslutningsprosesser i en gruppe bestående av representanter fra alle de nordiske landene, som skulle bli enige om et kunstverk som uttrykte det nordiske samarbeidet. På papiret fremstår Play Schengen som en slags tematisk avlegger: Filmen forteller om et spillselskap som utvikler et dataspill for barn om EU. Vi følger to spilldesignere når de transformerer Schengen til pikselgrafikk, i et forsøk på å gjøre visumproblematikk fengende for barn og unge. Spørsmålet er om det faktisk er mulig…

Gunhild Enger har i lang tid vært en av Norges mest særegne og ambisiøse kortfilmskapere, og har vunnet mange priser, blant annet for Prematur (2013). Hennes varme skråblikk ser tvers igjennom strukturer, roller og maskespill, og viser hvordan mennesker både er flokkdyr og på egne vegne ambisiøse individer som rives mellom den gode følelsen av å høre til og viktigheten av å realisere seg selv.

Det er med andre ord god grunn til å glede seg til Play Schengen, som får norsk premiere på Høstutstillingen i Oslo 19. september. Der vil den vises til og med 1. november. Locarno filmfestival går av stabelen 5. august.