Kortfilmfestivalen blir digital – årets program er sluppet

Kortfilmfestivalen 2020: Den pågående situasjonen med Covid-19 har ikke overraskende ført til at Kortfilmfestivalen, som til vanlig avvikles i Grimstad, har tatt en beslutning om å gjennomføre den 43. utgaven digitalt.

I dagens pressemelding skriver de, med en melankolsk tone i språket: «Slik vi i Kortfilmfestivalen vurderer situasjonen i samsvar med Folkehelseinstituttets anbefalinger, er en digital og virtuell festivalutgave i juni det eneste forsvarlige alternativet. Til tross for skuffelsen vi opplever og deler med utallige andre festivaler, arrangører, organisasjoner, filmskapere og -elskere, og den øvrige globale bransjen, er vi samtidig svært heldige som får muligheten til å fortsette arbeidet med å gi dere en festival i et annet format.»

Festivalsjef Anita Svingen forteller at de ansatte arbeider med å finne gode løsninger for den nye plattformen. «Selv om det er trist at vi ikke kan nyte sosialt samvær og gode opplevelser i og utenfor salene i Grimstad, vil vi tilrettelegge denne festivalopplevelsen på best mulig vis for å bringe sammen publikum, filmskapere og -bransje på nett.»

«Onanerende subjekter» hadde nylig premiere på Amandusfestivalen. Her ser vi de to regissørene, Marlene Emilie Lyngstad og Andrea Sitara Gran, som selv spiller to av hovedrollene.

Parallelt med dagens kunngjøring ble også årets program offentliggjort. Forhåndsjuryen for norsk kortfilm (bestående av Truls Krane Meby, Jannicke Systad Jacobsen og Ali Parandian) skriver følgende i sin uttalelse: «Post-Me Too ser vi nå en frisk frittalenhet om kjønnsroller og kjønn, og vi har fått en generasjon med unge filmskapere som med humor, sinne og humør ikke snakker rundt grøten, men tørr å si ting rett ut, ofte med et spennende og lekent filmspråk. Denne tendensen står tydeligst ut blant årets påmeldte kortfilmer og er representert ved flere filmer i programmet.»

Blant dem som skal vise sine arbeider på festivalen og bli vurdert av årets juryer finner vi etablerte navn som Anita Killi, Joern Utkilen og Pjotr Sapegin, blinkende kortfilmstjerner som Johanna Pyykkö, Kenneth Karlstad og Thea Hvistendahl, samt nye talenter som Rikke Gregersen, Andrea Sitara Gran og Marlene Emilie Lyngstad.

Noen av filmene har vi allerede sett – for eksempel The Manila Lover (Pyykkö – lytt til vår podkast) og Onanerende subjekter (Lyngstad og Gran) – og hvis disse antyder årets kunstneriske nivå, har publikum mye godt i vente.

«Gnisninger», skrevet og regissert av Marius Myrmel, er en vesentlig norsk kortfilm. Likevel skal den ikke vises under den digitale utgaven av Kortfilmfestivalen.

Vi registrerer med vantro at Kortfilmfestivalen heller ikke i år har funnet plass til en ny film av 27 år gamle Marius Myrmel, som vant Amanda for kortfilmen Frysninger (2016) og i våre øyne er den mest imponerende norske filmskaperen i sin generasjon. Da vi laget en podkast om kortfilmene under BIFF i 2018, tok vi opp denne pågående utfrysningen fra Grimstad i forbindelse med diskusjonen om Myrmels Rustning – og håpet at Kortfilmfestivalen noterte seg det vi mente var en underlig måte å ivareta en regissør de i utgangspunktet «oppdaget» på.

Ingen skal ha fribillett til kortfilmprogrammet i Grimstad, bare så det er sagt, men etter å ha vunnet flere priser der for sine første filmer, fremstår det som en regelrett avvisning å takke nei til de fire filmene vedkommende har laget etter Frysninger – særlig fordi disse har høstet mye anerkjennelse andre steder (Rustning ble for eksempel valgt ut til mer prestisjetunge Nordisk panorama). Årets Gnisninger er Myrmels mest ambisiøse og utfordrende film til nå, som lar oss komme tett på en incel uten å forenkle sympatistrukturene eller gjøre det komfortabelt for tilskueren. Det er en film som allerede har skapt spennende diskusjoner der den har blitt vist, og som forhåpentligvis vil få et langt liv videre selv uten Kortfilmfestivalen i ryggen.

Den digitale utgaven av Kortfilmfestivalen vil gå av stabelen 10.-14. juni. Festivalpass kan du kjøpe for en rimelig penge på festivalens nettsider.