Ny bok fra Montages: Analysen – Norsk film 2017 er tredje utgivelse i serien om ny norsk kinofilm

I 2016 ble den første bokutgivelsen av spalten Analysen fra Montages publisert, og siden den gang har vi ønsket å gjøre dette til en årlig begivenhet. Så etter oppstarten med boken Analysen – Norsk film 2015, og fortsettelsen med Analysen – Norsk film 2016, kompletteres nå «trilogien» med årets utgivelse, Analysen – Norsk film 2017.

Som de fleste av leserne våre nok vet, er Analysen en fast spalte her på Montages, der hver eneste nye norske kinofilm blir nærlest med et faglig blikk. Målet er å berike publikums opplevelse og forståelse av norsk film, og samtidig gi filmskaperne en grundigere tilbakemelding på deres arbeid enn hva den generelle filmkritikken i Norge gjør i dag.

Foruten å styrke ordskiftet om norsk film, springer Analysen ut av et ønske om å legge til rette for at norske filmvitere kan dele sin omfattende og varierte fagkunnskap med en stor leserskare. Tekstene i disse bøkene bærer preg av ulike analytiske tilnærmingsmåter, farget av skribentenes interesseområder og personlige preferanser. Enkelte legger særlig vekt på det audiovisuelle – andre undersøker filmenes tematikk, fortellerstil eller tilknytning til spesifikke sjangre.

«Enhver filmelsker vil ha utbytte av denne boka,» skrev Stavanger Aftenblad i 2016 da den første Analysen-utgaven var klar, og målet er at disse utgivelsene skal være markører for hvert norske filmår; bøker som vil stimulere til økt entuasiasme og interesse for norsk film; grundige undersøkelser av hva de norske filmene inneholder, og hvordan de er utformet og fortalt. Analysen – Norsk film 2015 ble sluppet i 2016, Analysen – Norsk film 2016 i 2017, og nå er altså Analysen – Norsk film 2017 klar – i 2018. Alle bøkene er til salgs i vår nettbutikk (med fri frakt i Norge).

*

2017 var et usedvanlig sterkt norsk filmår, der særlig Iram Haqs Hva vil folk si og Joachim Triers Thelma markerte seg – både her hjemme og internasjonalt. Norsk filminstitutt (NFI) sin satsing «Nye veier» sørget for et knippe løfterike lavbudsjettsproduksjoner preget av overskudd og lek, som Jorunn Myklebust Syversens Hoggeren, Ole Giævers Fra balkongen og Kristoffer Borglis DRIB.

I Analysen-utgivelsen om det norske filmåret 2017 har produsent Sveinung Golimo bidratt med forordet, noe som har gitt ham anledning til å se tilbake på en gruppe filmer han selv hadde bidratt til å forme, i kraft av at han var ansatt hos NFI i stillingen som avdelingsdirektør for utvikling og produksjon i årene 2014-2018 (han var avtroppende da boken ble formgitt, og er nå produsent hos Nordisk Film).

Etter den første boken igangsatte produsent Maria Ekerhovds forord en debatt i 2016 om kvaliteten på norsk filmkritikk, mens vi i den andre boken hadde to forord – av produsent Kristine M.I. Knudsen (Hevn, Richard Storken) og regissør Mariken Halle (Verden venter), som i hver sin tekst diskuterte betydningen av samarbeid og kollegiale relasjoner innad i bransjen.

I årets forord skriver Sveinung Golimo blant annet om verdien av at det lages norske kinofilmer som engasjerer og setter dagsorden, og betydningen av å delta i samtalene om filmenes kunstneriske kvaliteter. Her er et utdrag fra Golimos forord:

Vi snakker mye om film på NFI, og heldigvis har vi mulighet til å se veldig mye av det som lages der ute. Men som direktør har jeg i mindre grad vært involvert i de kreative diskusjonene, samtalene der vi virkelig går i dybden. Hva vil filmskaperen fortelle? Hvorfor vil man lage filmen? Hva skal gjøre akkurat denne filmen unik? Hvilke kunstneriske grep skal man ta? […]

NFI retter stadig mer oppmerksomhet mot hvem som lager filmene og hvordan filmene skal få en plass i kulturen. Verdien handler ikke bare om antall kinobesøkende. Filmene definerer på mange måter det samfunnet vi lever i; de er «vår kollektive hukommelse», slik en god kollega av meg har beskrevet det. De bør skape identifikasjon og igangsette refleksjoner om tiden og samfunnet vi lever i.

*


Som de to første bøkene i denne serien er også Analysen – Norsk film 2017 designet av Åsmund Seip. Boken er trykket hos GPS Group i Slovenia, og inneholder 35 analyser spredt utover 388 tekstsider, flankert av 64 bildesider – der motiver fra alle filmene er gjengitt på blankt papir. Den er vakkert innbundet, med harde permer, tekstilrygg og rosa lesebånd. Forsidemotivet er fra Iram Haqs prisvinnende Hva vil folk si, et portrett av hovedrolleinnehaver Maria Mozhdah (fotografert av Marte Sjøvold).

Tekstene i boken er skrevet av Christer Bakke Andresen, Sara Brinch, Anne Gjelsvik, Thor Joachim Haga, Eirik Frisvold Hanssen, Ida Madsen Hestman, Ingrid Synneva Holtar, Gunnar Iversen, Aksel Kielland, Lars Ole Kristiansen, Endre Eidsaa Larsen, Eivind M. Nordengen, Mads Outzen, Dag Sødtholt, Bjørn Sørenssen, Sveinung Wålengen, Vanja Ødegård og Kristine Tingvik Aas.

Analysen – Norsk film 2018 slippes offisielt torsdag 20. desember 2018, i forbindelse med boklansering på Vega Scene i Oslo. Boken er allerede tilgjengelig i Montages’ nettbutikkløsning, og vi tilbyr FRI FRAKT (til Norge). Bestill her.