Filmfrelst #298: Berlinalen 2018 – Unge Astrid og Toppen av ingenting

Berlinalen 2018: Vi har sett et imponerende knippe nye skandinaviske filmer i Berlin, og i denne episoden diskuterer vi to av dem – svensk-danske Unge Astrid og svenske Toppen av ingenting.

Unge Astrid, regissert av danske Pernille Fischer Christensen, fokuserer på en spesiell hendelse i den svenske barnebokforfatteren Astrid Lindgrens liv, som formet henne som person og kunstner. I stedet for å være en tradisjonell, oppramsende biopic, er filmen et intimt og svært rørende drama om en ung mor som mer enn noe annet i verden ønsker å ta vare på sitt eget barn, båret av hovedrolleinnehaver Alba August sine sterke skuldre.

Måns Månsson og Axel Peterséns samarbeidsprosjekt Toppen av ingenting ble umiddelbart avvist av et internasjonalt kritikerkorps i Berlin; mens vi fra Montages satt og gapskrattet av filmens bekmørke, umiskjennelig svenske humor, lot de fleste til å være enten likegyldige eller kvalme.

Mot slutten av episoden sneier vi også innom den danske ungdomsskildringen Danmark, som springer ut av spillefilmdebutant Kasper Rune Larsens utdannelse fra den alternative filmskolen Super8. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Pernille Middelthon.

God lytting!