TIFF 2018

Filmfrelst #291: The Florida Project

TIFF 2018: I denne festivalepisoden av Filmfrelst diskuterer vi Sean Bakers The Florida Project, som har blitt en av vinterens mest omtalte og kritikerroste filmer.

Sean Baker slo igjennom med smarttelefon-filmen Tangerine (2015), og vokser flere meter med The Florida Project (2017). I vår omtale fra fjorårets Cannes-festival, der filmen hadde verdens premiere, ble den presentert slik.

Handlingen i The Florida Project bykser av gårde på hælene til seksåringen Moonee (Brooklynn Prince) og vennene hennes. De gjør sprell i sine nærmeste omgivelser i Orlando, blant diners, kjøpesentre og parkeringsplasser. Blendende klare Florida-farger i blant annet rosa og turkis gjennomsyrer bildene, utnyttet på en iøynefallende, men naturalistisk måte. Kameraet tar seg ofte god tid under oversiktsbilder av barna i den rene, sukkertøyfargede arkitekturen. Uttrykket bidrar sterkt til en følelse av noe nytt og originalt. Har vi noen gang sett et amerikansk white trash-miljø på dette viset?

Baker har visstnok latt seg inspirere av de fattige, men oppvakte barna i den gamle filmserien RakkerungeneThe Little Rascals»), men de unges egenrådige livsførsel bringer også tankene til François Truffauts barnvoksenfilmer På vei mot livet (1959) og Lommepenger (1976).

Podkast-panelet består av Roskva Koritzinsky, Truls Foss, Pernille Middelthon, Lars Ole Kristiansen og Live Øra Danielsen. Episoden inneholder spoilere i de siste åtte minuttene; og det varsles tydelig i samtalen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 1 kommentar

  1. Jon Christoffersen sier:

    Synes dere i podcasten snakka for mye om Disneyland, og kanskje også manglet en litt dypere analyse av om filmen i noen grad romantiserer fattigdom og omsorgssvikt. Når det er sagt, var det en flott film med nydelige bilder av et sommervarmt Florida og kjempebra skuespillere. Filmen hadde en del til felles med American Honey, synes jeg, dog ikke helt på samme nivå.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>