Filmfrelst #291: The Florida Project

TIFF 2018: I denne festivalepisoden av Filmfrelst diskuterer vi Sean Bakers The Florida Project, som har blitt en av vinterens mest omtalte og kritikerroste filmer.

Sean Baker slo igjennom med smarttelefon-filmen Tangerine (2015), og vokser flere meter med The Florida Project (2017). I vår omtale fra fjorårets Cannes-festival, der filmen hadde verdens premiere, ble den presentert slik.

Handlingen i The Florida Project bykser av gårde på hælene til seksåringen Moonee (Brooklynn Prince) og vennene hennes. De gjør sprell i sine nærmeste omgivelser i Orlando, blant diners, kjøpesentre og parkeringsplasser. Blendende klare Florida-farger i blant annet rosa og turkis gjennomsyrer bildene, utnyttet på en iøynefallende, men naturalistisk måte. Kameraet tar seg ofte god tid under oversiktsbilder av barna i den rene, sukkertøyfargede arkitekturen. Uttrykket bidrar sterkt til en følelse av noe nytt og originalt. Har vi noen gang sett et amerikansk white trash-miljø på dette viset?

Baker har visstnok latt seg inspirere av de fattige, men oppvakte barna i den gamle filmserien RakkerungeneThe Little Rascals»), men de unges egenrådige livsførsel bringer også tankene til François Truffauts barnvoksenfilmer På vei mot livet (1959) og Lommepenger (1976).

Podkast-panelet består av Roskva Koritzinsky, Truls Foss, Pernille Middelthon, Lars Ole Kristiansen og Live Øra Danielsen. Episoden inneholder spoilere i de siste åtte minuttene; og det varsles tydelig i samtalen.

God lytting!