Fem filmer du må se under Oslo/Fusion

Hva bør du prioritere under Oslo/Fusion internasjonale filmfestival? Vi har studert programmet, og løfter frem fem titler.

Etter å ha gjennomgått et knippe endringer i løpet av de siste årene – blant annet navnebytte og ny festivalsjef – har Oslo/Fusion lyktes med å skape en bredere profil og dermed større nedslagsfelt enn tidligere. Festivalen, som er blant de eldste i sitt slag, arbeider for å synliggjøre mangfoldet blant regissører som lager såkalt «skeiv film», med mål om å endre oppfatninger hos publikum og bransje ved å fokusere på filmer utenfor det heteronormative.

Blant de i overkant av 70 visningene Oslo/Fusion byr på, finner vi både spillefilmer, kortfilmer og dokumentarer fra hele verden, deriblant festivalfavoritten 120 slag i minuttet, meksikanske I Dream in Another Language, portugisiske The Ornithologist og den amerikanske b-filmen The Love Witch.

I kveld sparkes den 27. utgaven av festivalen i gang med åpningsfilmen Call Me by Your Name – den beste nye filmen i år, skal vi tro Montages-redaktørene. Festivalen vil prege Filmens hus hele uken, frem til og med søndag 22. september. Nedenfor finner du fem anbefalinger fra årets Oslo/Fusion-program, basert på Montages sine møter med filmene i blant annet Berlin og Cannes tidligere i år.

*

120 slag i minuttet (Robin Campillo, 2017)

Vi er i Paris tidlig på 90-tallet. Nathan er nykommer i aktivistgruppa «Act Up­Paris», som kjemper for bevisstgjøring rundt AIDS i et samfunn der myndighetene virker likegyldige. Høylytte diskusjoner i auditorier, aksjoner og felleskap preker hverdagen til den sammensveisede aktivistgruppa. Når Nathan møter den radikale og militante Sean blir hverdagen snudd på̊ hodet.

120 slag i minuttet er franske Robin Campillos (kanskje best kjent som manusforfatteren bak Gullpalme-vinneren Klassen) tredje spillefilm, og kretser rundt temaer han også har utforsket tidligere. 120 slag i minuttet deltok i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Cannes i mai, der den ble belønnet med med både juryens Grand Prix, FIPRESCI-prisen og Queer Palm­.

Her er visningstidspunktene for 120 slag i minuttet under Oslo/Fusion.

*

I Dream in Another Language (Ernesto Contreras, 2017)

To eldre menn, Isauro og Evaristo, holder det døende språket Zikril i live. Språkforskeren Martin ankommer landsbyen deres for å studere språket, hvilket blir en utfordring når de to gamlingene ikke er villige til å snakke med hverandre. Isauro og Evaristo var bestevenner i ung alder, men relasjonen skar seg på grunn av en kvinne. Var det virkelig bare det som førte til femti år med taushet?

Ernesto ContrerasI Dream in Another Language utspiller seg dypt inne i den dampende meksikanske jungelen, og er en såkalt magisk­-realistisk kjærlighetshistorie. Filmen har fått god mottagelse av et internasjonalt kritikerkorps og høstet en rekke priser, deriblant publikumsprisen i Sundance.

Her er visningstidspunktene for Dream in Another Language under Oslo/Fusion.

*

The Love Witch (Anna Biller, 2016)

Elaine ankommer en liten by langs Californias kyst i en blodrød Mustang kabriolet, klar for å starte et nytt liv etter å ha forgiftet mannen sin. Koste hva det koste vil: Elaine skal finne en ny mann som kan elske henne. The Love Witch er regissert, skrevet og klippet av Anna Biller, som åpenlyst hyller 70-­tallets cheesy lavbudsjettsskrekk og sexploitation. Med kunstig dialog og store mengder pastell har The Love Witch blitt en snurrig heksefilm om en kvinne som har null tålmodighet for feminisme, og som tar livet av enhver mann som beskuer henne.

I sin anmeldelse av filmen skriver The Globe and Mail følgende om Billers film: «What The Love Witch wants is to be an unabashed love letter to a cinematic time long gone – an era in which Technicolor melodramas mixed with Russ Meyer sexploitation flicks. The Love Witch handily achieves its goals, employing Biller’s strong sense of retro style and Robinson’s wink-wink performance to deliver a subversive homage to a host of out-of-fashion genres.»

Her er visningstidspunktene for The Love Witch under Oslo/Fusion.

*

The Ornithologist (João Pedro Rodrigues, 2016)

En ornitolog reiser med kajakk inn i den portugisiske ødemarken. Her åpner det seg et parallelt univers der han møter kinesiske turgåere med sans for bondage, en mystisk sekt, Jesus og bevæpnede, toppløse amazonkvinner. Portugisiske João Pedro Rodrigues er kjent for å eksperimentere med form og fortellerstil, og denne surrealistiske filmen er virkelig en odyssé utenom det vanlige. The Ornithologist har høstet priser verden rundt og deltok blant annet i hovedkonkurransen til filmfestivalen i Locarno, der den ble belønnet med regiprisen. I sin rosende omtale av The New York Times skriver Glenn Kenny:

«Mr. Rodrigues is an accomplished director whose best-known films in the United States (…) were stylistically distinctive, relatively realistic treatments of queer themes. The Ornithologist, while containing imagery that’s influenced by Andrei Tarkovsky and Luis Buñuel, is very much Mr. Rodrigues’s own. His approach to this material occasionally brings homoerotic themes to the forefront, and is very 21st-century in its knowing detachment and occasional mischief. By the same token, though, there are times when he flirts with the ridiculous, and delves into it. Mr. Rodrigues ultimately delivers an intriguing, daring film that is likely to surprise both his fans and moviegoers unfamiliar with his work.»

Her er visningstidspunktene for The Ornithologist under Oslo/Fusion

*

Call Me by Your Name (Luca Guadagnino, 2017)

Året er 1983 og vi befinner oss på den italienske landsbygda. 17 år gamle Elio bor sammen med familien i en majestetisk villa, og vier late sommerdager til kunst, litteratur, bading og fest. Når den 24 år gamle sjarmøren Oliver kommer på besøk, skjer det noe med Elio, og gjennom sommeren trekkes de to gradvis mot hverandre.

Under filmfestivalen i Berlin i februar, ble det raskt klart at italienske Luca Guadagninos (I Am Love, A Bigger Splash) oppvekstdrama Call Me by Your Name ville stå igjen som en av årets beste filmer. Siden verdenspremieren i Sundance, har festivalvisningene stått i kø, og med sin ømme kjærlighetshistorie i drømmende pittoreske omgivelser har Call Me by Your Name på rekordtid posisjonert seg som noe av en moderne klassiker. Filmens kloke observasjoner, sitatvennlige replikker, fantastiske bruk av musikk, og ikke minst rolleprestasjonene til Timothée Chamalet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg og Esther Garrel, gjør dette til en helt spesiell åpningsfilm for Oslo/Fusion.

Her er visningstidspunktene for Call Me by Your Name under Oslo/Fusion.

*