En jungelguide til Skeive Filmer

Oslo-baserte Skeive Filmer arrangerer sin 24. filmfestival denne uken (19.–24. september). Programmet preges av universelle temaer som identitet og menneskelige relasjoner. Her er et knippe filmer vi tenker det er verdt å bryne seg på.

Filmer som portretterer homofili er ikke hva de en gang var kritisert for å være: smale, sexfikserte og av laber kvalitet. Festivalen Skeive Filmer er opptatt av å løfte frem mangfoldet blant filmskapere som lager såkalt skeiv film, og endre oppfatninger hos både publikum, filmkritikere og kinodistributører. Festivalen presenterer seg selv slik:

Festivalens formål og oppgave er å vise filmer utenfor det heteronormative, som representerer mangfoldet og spekteret av skeives liv, og med dette bidra til økt åpenhet, kunnskap, engasjement og debatt. Festivalen skal underholde, men favne bredt tematisk og bedrive en høy grad av holdningsendrende opplysningsarbeid, også med tidvis provoserende materiale for å skape diskusjon. I en tid hvor kinoer setter profitt foran innhold, blir Skeive Filmer en enda viktigere kilde for filmformidling. Selv om ulovlig nedlasting av film foregår på en massiv skala via internett, er majoriteten av filmene vi presenterer ikke å finne til nedlasting.

Festivalsjefen med mange hatter, Bård Ydén, har trålet mang en festival for å lete frem indiefilmer av god kvalitet som kler festivalens profil. I årets program finner vi en rekke prisvinnere og publikumsfavoritter fra blant annet Berlinalen, SXSW, Toronto, Tribeca og Sundance  – filmer som ikke får kinodistribusjon i Norge (med få unntak). Forhåpenligvis vil flere av titlene skape samtaler som gjør at de også finner veien til sitt publikum etter at festivalen er slutt. Skeive Filmer finner sted på Filmens Hus.

Heterofile cineaster: kjenn deres besøkelsestid!

*

FIKSJON

Appropriate Behaviour

USA 2013, 86 min
Regi: Desiree Akhavan
Med: Desiree Akhavan, Rebecca Henderson, Halley Feiffer, Scott Adsit, Arian Moayed, Ahn Duong, Hooman Majd, Aimee Mullins
Engelsk tale, utekstet

Åpningsfilmen fanger det alltid relevante temaet «følelsen av å ikke passe inn». Shirin kjenner på presset fra de mange institusjonene og miljøene hun har en fot innenfor. Hun er ikke tilstrekkelig politisk korrekt, ikke tilstrekkelig biseksuell, ikke kul nok for å bo i Brooklyn, og definitivt ikke persisk nok for foreldrene sine. Hun går stadig på snørra i forsøkene på å finne en identitet, den «rette» utgaven av seg selv.

Desiree Akhavan er både manusforfatter, regissør og hovedrolleinnehaver, og blir dessuten å se i 4. sesong av HBO-serien Girls – med andre ord er hun et navn å merke seg. Appropriate Behaviour var en kritiker- og publikumsfavoritt under Sundance Film Festival tidligere i år.

Visninger: Fredag 19. og tirsdag 23. september.

Lilting

Storbritannia 2014, 86 min
Regi: Hong Khaou
Med: Ben Whishaw, Pei-Pei Cheng, Andrew Leung, Peter Bowles, Naomi Christie
Engelsk tale & mandarin, engelsk tekst

Sønderknust etter at kjæresten Kai er død, føler Richard (Ben Winslaw) et ansvar for å oppsøke Kais mor, Junn (Pei-Pei Cheng), som er forlatt på et pleiehjem. Hun deler Richards sorg og tomhet etter sønnens bortgang, men fikk aldri vite at han var homofil. Richard har mye på hjertet, men språkvansker gjør samtalen utfordrende.

Hong Khaous (mannen bak Spring, som ble vist på Skeive Filmer 2011) spillefilmdebut er en film om to personer med ulik kultur og bakgrunn, hvis liv flettes sammen gjennom et felles tap. Lilting er fotografert av mannen som også stod bak kameraet i Weekend, Ula Pontiokos. Filmen mottok en pris for beste foto under årets Sundance filmfestival, i kategorien «World Cinema – Dramatic».

Visninger: Lørdag 20. og mandag 23 september.

Wetlands

Originaltittel: Feuchtgebiete
Tyskland 2014, 109 min
Regi: David F. Wnendt
Med: Carla Juri, Christoph Letkowski, Meret Becker, Marlen Kruse
Tysk tale, norsk tekst

Wetlands er Nymphomaniacs mer punka lillesøster. Filmen er basert på Charlotte Roches kontroversielle roman Våtmarksområder, og er en skamløs utforskning av seksuelle preferanser. Hovedpersonen Helen tenner på skitt og bakterier, og er nysgjerrig på å utforske seg selv og teste andres reaksjoner. Hun gjøgler med normer for sømmelighet og atferd, og gjør opprør mot foreldrene og samfunnet de er en del av.

Wetlands diskuterer en rekke tabuer. Helen har for eksempel hemoroider, som faktisk utgjør et viktig motiv i filmen. Klarer du se forbi de i overkant mange vulgære scenene, rommer Wetlands mye mørk humor og en interessant tematikk. Men du er herved advart: dette er ikke en film for skjøre mager.

Visning: Mandag 22. september.

The Skeleton Twins

USA 2014, 90 min
Regi: Craig Johnson
Med: Kristen Wiig, Bill Hader, Luke Wilson, Ty Burrell
Engelsk tale, utekstet

Den mest utprega komedien under årets festival veksler mellom det latterlige og det dypt alvorlige, med Kristen Wiig og Bill Hader i hovedrollene som søskenparet Maggie og Milo. Begge har hver sin hemmelighet som speiler den andres destruktive mønster. Humor er ofte nøkkelen til å ufarliggjøre betente og tabubelagte temaer som depresjon og selvmordstanker, og The Skeleton Twins byr på et velkomment skråblikk på folk som har det vanskelig i dagens lykkefokuserte samfunn.

The Skeleton Twins vant prisen for meste manus i  Sundance.

Visning: Onsdag 24. september.

Nånting måste gå sönder

Sverige 2014, 81 min
Regi: Ester Martin Bergsmark
Med: Saga Becker, Iggy Malmborg, Shima Niavarani, Mattias Åhlén
Svensk tale, norsk tekst

I lys av vårt nabolands valgresultater, er dette en betimelig tittel å se på Skeive Filmers program. Filmen er basert på Eli Levéns roman Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats, og dreier seg om hovedkarakteren Sebastians frustrasjon rundt det å være i et grenseland mellom to kjønn. Usikkerheten gnager; han savner en klar definisjon på hvem han er, og overveldes av ensomhet, selv om han nesten alltid er sammen med andre. Ingenting blir lettere når han får seg en kjæreste.

Någonting måste gå sönder har mottatt flere priser, blant annet den såkalte Tiger Award under Rotterdam Internasjonale Filmfestival.

Visninger: Lørdag 20. og tirsdag 23. september.

Love Is Strange

USA 2014, 95 min
Regi: Ira Sachs
Med: John Lithgow, Alfred Molina, Marisa Tomei, Cheyenne Jackson, Manny Perez, Darren E. Burrows
Engelsk tale, utekstet

John Lithgow og Alfred Molina spiller hovedrollene som Ben og George, et par som har holdt sammen i tykt og tynt i førti år. Nå har de omsider bestemt seg for å bli et ektepar. Men det å gifte seg byr på en rekke problemer. George får sparken fra den kristne skolen der han underviser, og dermed mister de inntekten som må til for å beholde boligen. Som en midlertidig løsning må de campe hos ulike folk de kjenner, hvilket blir en stor prøvelse for alle involverte.

Love Is Strange har fått varm mottagelse i USA, og kritikerne har særlig løftet frem rolleprestasjonene til Lithgow, Molina og Marisa Tomei.

Visninger: Mandag 22. og tirsdag 23. september.

*

DOKUMENTAR

Finding Vivian Maier

USA 2014, 84 min
Regi: John Maloof & Charlie Siskel
Engelsk tale, utekstet

John Maloof kom hjem fra en auksjon med en mystisk kasse full av negativer fra 1950- og 1960-tallet. Maloof la ut disse enestående bildene fra New York og Chicago på nettet, og spurte om noen kjente til fotografen Vivian Maier. Det tok ikke lang tid før det ble storm i vannglasset, med utstillinger og det hele. Finding Vivian Maier er en hyllest til et sammensatt menneske og en fenomenal fotograf.

Visninger: Fredag 19. og mandag 22. september.

Kidnapped for Christ

USA 2014, 85 min
Regi: Kate S. Logan
Engelsk tale, utekstet

Hva hadde du syntes om å plutselig bli kidnappet og fraktet til en camp, på dine foreldrenes initiativ, for å avvenne deg fra din seksuelle legning? Kidnapped for Christ handler om tenåringer som blir bortført om natten, til Escueka Caribe, en kristen «skole» som nærmest minner om Guantanamo-leiren med sitt illeluktende regime. Dokumentarfilmskaperen Kate Logan har fått full tillatelse til å filme rundt på skolen, og avdekker institusjonens grufulle praksis.

Kidnapped for Christ vant publikumsprisen under Slamdance Film Festival tidligere i år.

Visning: Lørdag 20. september.

Born to Fly: Elisabeth Streb vs. Gravity

USA 2014, 82 min
Regi: Catherine Gund
Engelsk tale, utekstet

Filmen følger koreografen Elisabeth Streb og hennes utøvere i STREB Extreme Action Company – i studioet, under forestillinger og i deres private liv. Streb har lenge vært kjent for sin filosofiske tilnærming til dans, og stilen hennes ligner mer på sirkuskunster enn tradisjonell koreografi; risikabel, utforskende og akrobatisk.

Streb beskrives som en «ekstrem actionarkitekt», besatt av ideen om at mennesker egentlig kan fly. Som danser er hun selv interessert i å utforske og bryte med diskursene innenfor samtidsdans, og er kjent som skaperen av såkalt Pop Action – en stil som etterligner ekstremsport, med et høyt risikonivå for utøverne. Det sies at utøverne «prostituerer seg» når de jobber for Streb. Hvor går grensen?

Visning: Søndag 21. september.

Outing

Sveits 2014, 85 min
Regi: Sebastian Meise & Thomas Reider
Tysk tale, engelsk tekst

Er pedofili en seksuell legning eller en psykisk sykdom? Det er ikke bare sexologi-faget på Blindern som problematiserer dette temaet. Dokumentarfilmskaperne Sebastian Meise og Thomas Reider følger pedofile Sven over lengre tid. Sven har aldri tatt på et barn, men sliter med sine forbudte lyster. Gjennom åpenhet, bidrar filmen til å finne løsninger på problemet, som kanskje kan hjelpe Sven med å kontrollere sitt eget liv. Veien er lang og dyster, men også svært interessant. Åpenhet rundt temaet kan ikke bare hjelpe barn som får ødelagt livene sine, men også de mange millioner med skjulte pedofile som sliter med mørke hemmeligheter og er redde for å oppsøke hjelp til selvhjelp.

Regissør Thomas Reider vil delta i en panelsamtale i etterkant av filmen, i selskap med psykolog og sexolog Thore Langfeldt.

Visning: Tirsdag 23. september.

*

KORTFILM

Aban + Khorshid

Filmen er inspirert av den sanne historien om to gutter som ble hengt i Iran fordi de var homofile. Dette er historien om livene deres før henrettelsen.

Visning: Under kortfilmprogrammet «World Mix», onsdag 24.september.

Veteran Documentary Corps: Zoe Dunning

Dokumentaren forteller om den lesbiske militæroffiseren Zoe Dunning som avskaffet «Don’t ask, don’t tell»-praksisen i det amerikanske forsvaret, hvor homofile ikke fikk snakke om seksualiteten sin.

Visning: Under kortfilmprogrammet «World Mix», onsdag 24. september.

Creco-Roman

Casper drømmer om å bli bryter som faren sin. Når han finner ut av farens hemmelighet, blir idéen hans om hva maskulinitet er snudd på hodet.

Visning: Under kortfilmprogrammet «Skandinavisk, kort og godt», søndag 21. september.

Møt Louis Gay

En dokumentar om den norske HIV-lovgivningen, som fremdeles er en av verdens strengeste. Louis Gay er den eneste HIV-positive i Norge som har stått frem etter å ha blitt anmeldt og rettslig forfulgt under Straffelovens paragraf 155.

Visning: Under kortfilmprogrammet «Skandinavisk, kort og godt», søndag 21. september.

*