- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Topp 5: Denis Lavant-øyeblikk

Av Truls Foss , 28. august 2013 i Topplister

I Noah Baumbach [1]s kinoaktuelle Frances Ha [2], som vi har skrevet varmt om [3] her på Montages, løper, ja nærmest danser Greta Gerwig [4] bortover New Yorks sorthvite gater, til tonene av David Bowies «Modern Love». Scenen er en åpenbar hyllest til Leos Carax [5]Mauvais sang [6], der Denis Lavant [7] beveger seg på samme måte; til samme sang.

I den anledning har vi i Montages sett vårt snitt til å skape litt oppmerksomhet rundt denne franske skuespiller-kuriositeten, i form av en toppliste over Denis Lavants aller beste – og snåleste – øyeblikk. Med sitt karakteristiske ansikt og sine utpreget fysiske rolleprestasjoner kan Lavant (f. 1961) sies å være et slags nåtidens svar på Charlie Chaplin – med en noe dystrere fremtoning, vel og merke. Den eksentriske franskmannen er i all hovedsak kjent gjennom Carax’ filmer, og leverte tidligere i år en uforglemmelig rolleprestasjon i regissørens oppsiktsvekkende comeback, Holy Motors (les vår omtale her [8]). Foruten Pola X, har Lavant spilt sentrale roller i samtlige av Carax’ spillefilmer.

Skuespilleren har også skapt minneverdige rollefigurer i Claire Denis‘ drama Beau travail [9] og Harmony Korines Mister Lonely [10], der han passende nok spiller en trist og smått forstyrret Chaplin-imitator. Og i våres ble det bekreftet at vi snart får se Lavant spille mot Isabelle Huppert, Sigourney Weaver og David Cronenberg i Luca Guadagnino [11]s filmatisering av Don DeLillos roman The Body Art [12].

Våre bidragsytere har diskutert og utvekslet klipp for å komme frem til det som er Lavants mest uforglemmelige øyeblikk på lerretet. Her kan dere se resultatet av kåringen:

*

5. Nakenløping på stranden i Les amants du Pont-Neuf (Carax, 1991)

I Les amants du Pont-Neuf [13] møter vi Juliette Binoche [14] og Denis Lavant i en utradisjonell kjærlighetshistorie som finner sted på broen Pont-Neuf i Paris. Det som ved første øyekast ser ut til å være Leos Carax sitt forsøk på en konvensjonell romantisk scene, snus raskt til å bli noe helt annet. Lavant hviler hodet på Binoches skulder foran solnedgangen og havet, før det klippes til at de to elskende løper nakne og ville bortover stranden. I et lite øyeblikk får vi se at Binoche leier Lavant i hans erigerte penis, og absurditeten blir fullkommen. Og hysterisk morsom.

4. Dans på broen i Les amants du Pont-Neuf (Carax, 1991)

Som en kontrast til den minimalistiske strandscenen, får vi her se Lavant og Binoche boltre seg rundt i en slags moderne dans, foran et bakteppe bestående av spektakulært fyrverkeri. Opptrinnet utspiller seg på selve Pont-Neuf, som er en av Paris’ kjæreste landemerker, og denne scenen er sannsynligvis Carax’ mest ikoniske. I samspill med det audiovisuelle uttrykket – eksploderende raketter, et eklektisk lydspor og flytende kamerabevegelser – utstråler Lavant og Binoche en lidenskapelig, eksplosiv energi.

3. Løpedans til «Modern Love» i Mauvais sang (Carax, 1986)

I denne scenen fra den utradisjonelle thrilleren Mauvais sang – som Noah Baumbach altså gir sin hyllest til i Frances Ha – får vi se Lavant i en voldsom, akrobatisk «løpedans» til David Bowies Modern Love [15]. Nok en gang må det slås fast at kombinasjonen av spenstige stilvalg og en fysisk utagerende Lavant skaper et pulserende resultat – noe man simpelthen ikke kan rive øynene sine vekk fra. Livsbejaende og uhøytidelig. (Videoen starter med en dialogscene, før øyeblikket inntreffer ved 02:35 og varer til 03:55.)

2. M. Merde møter Eva Mendes i Holy Motors (Carax, 2012)

Mindre delikat er denne sekvensen i Holy Motors [16], der den motbydelige skikkelsen M. Merde (også kjent fra omnibus-filmen Tokyo! [17]) kommer opp fra underverdenen og kidnapper en vakker modell, spilt av Eva Mendes [18]. Til slutt ender de to opp i Merdes grotte, der han i en malerisk innstilling legger seg opp til Mendes’ burka-kledde kropp med en erigert penis – som i denne kåringen fremgår som et slags signatur-trekk for Lavant.

Denne sekvensen ligger ikke ute i sin helhet på nett.

1. Nittitallsdisko i Beau travail (Denis, 1999)

(Mild spoiler-advarsel) Det aller siste bildet i Claire Denis [19]Beau travail starter med at Lavant spankulerer rolig rundt på et dansegulv til nittitallsklassikeren The Rhythm Of The Night [20] fra den italienske eurodance-gruppen Corona [21]. Med en sigarett mellom fingrene bryter Lavant plutselig ut i noen spasmeaktige og energiske dansemoves, som har blitt et kjennetegn for skuespilleren (tre av scenene på denne listen inneholder dans!). Den smått absurde, men i utgangspunktet helt vanlige scenen fanger – mer enn noen annen – Lavants fysiske, nesten dyriske tilstedeværelse. Dette er så rent som det kan få blitt: et kamera, en skuespiller og et sort gulv. Og dét i en film som er milevis fra Carax-surrealismen vi ofte forbinder Lavant med. Kjør rulletekst:

*

Bonus: U.N.K.L.E. (feat. Thom Yorke) – Rabbit in Your Headlights

Lavant gjorde seg også gjeldende i Jonathan Glazer [22]s prisvinnende musikkvideo til låta Rabbit in Your Headlights [23] (hvis tittel er hentet fra Adrian Lynes psykologiske thriller Jacob’s Ladder [24]), som befant seg på debutskiva til den britiske trip hop-gruppa U.N.K.L.E. I videoen får vi se Lavant stavre seg gjennom en trafikkert tunnel, der han gang på gang blir påkjørt. Til slutt hever han armene i været som en Jesus-skikkelse og står imot trafikken.

Ettersom samtlige av scenene vi har valgt ut inneholder en enten løpende, dansende eller løpende og dansende Lavant, har vi også valgt å legge ved et litt annerledes klipp fra rollen som Chaplin-imitator i Harmony Korine [25]s Mister Lonely, der figuren er i dialog med seg selv.

Som med alle kåringer er det umulig å lage noen fasit – bare et rom for diskusjon. Denne enestående skuespilleren har, med sin snodige aura, bidratt til å skape en lang rekke originale filmscener. Ja, fjorårets Holy Motors er i seg selv en eneste stor Lavant-fest, som alene rommer nok merkverdige øyeblikk til å fylle en slik liste.

Hva er ditt favorittøyeblikk med Denis Lavant? Del gjerne lenker til severdige klipp i kommentarfeltet!

Denis Lavant i Holy Motors [26]


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2013/08/topp-5-denis-lavant-oyeblikk/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Noah Baumbach: http://montages.no/filmfolk/Noah%20Baumbach/

[2] Frances Ha: http://montages.no/film/frances-ha/

[3] skrevet varmt om: http://montages.no/2013/02/distribuer-denne-frances-ha/

[4] Greta Gerwig: http://montages.no/filmfolk/greta-gerwig

[5] Leos Carax: http://montages.no/filmfolk/Léos%20Carax/

[6] Mauvais sang: http://www.imdb.com/title/tt0091497/

[7] Denis Lavant: http://montages.no/filmfolk/denis-lavant

[8] her: http://montages.no/2012/12/holy-motors-er-et-kreativt-men-overfladisk-eksperiment-i-postmoderne-and/

[9] Beau travail: http://montages.no/film/beau-travail/

[10] Mister Lonely: http://www.imdb.com/title/tt0475984/

[11] Luca Guadagnino: http://montages.no/filmfolk/luca-guadagnino

[12] The Body Art: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Body_Artist

[13] Les amants du Pont-Neuf: http://montages.no/film/de-elskende-pa-pont-neuf/

[14] Juliette Binoche: http://montages.no/filmfolk/juliette-binoche

[15] Modern Love: http://www.youtube.com/watch?v=1hDbpF4Mvkw

[16] Holy Motors: http://montages.no/film/holy-motors/

[17] Tokyo!: http://www.imdb.com/title/tt0976060/reference

[18] Eva Mendes: http://montages.no/filmfolk/eva-mendes

[19] Claire Denis: http://montages.no/filmfolk/claire-denis

[20] The Rhythm Of The Night: http://www.youtube.com/watch?v=JuyyfvWeFZ8

[21] Corona: http://open.spotify.com/artist/26T6b8maqEVltcmE4kSDUl

[22] Jonathan Glazer: http://montages.no/filmfolk/jonathan-glazer

[23] Rabbit in Your Headlights: http://www.youtube.com/watch?v=NqxajDQCjuQ

[24] Jacob’s Ladder: http://www.imdb.com/title/tt0099871/reference

[25] Harmony Korine: http://montages.no/filmfolk/harmony-korine

[26] Image: http://montages.no/2013/08/topp-5-denis-lavant-oyeblikk/holymt/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.