Hvordan bør du oppleve Hobbiten: En uventet reise? Vi ser på valgmulighetene.

I dag er det som de fleste vet norsk kinopremiere på Hobbiten: En uventet reise, og mange har allerede sett filmen på en av de mange midnattspremierene rundt om i det ganske land. Peter Jacksons eventyrfilm vil i ukene fremover ligge som et teppe over hele det norske kinolandskapet, men presenteres i tre forskjellige formater – som publikum bør være klar over forskjellene på.

Som de av våre lesere som følger slike ting tett allerede vet, introduserer Jackson med denne første Hobbiten-filmen også et nytt kinoformat. I tillegg til at filmen er skutt i 3D, er materialet filmet i 48 bilder i sekundet – altså det dobbelte av hva som har vært vanlig til nå i filmhistorien. 48 bilder i sekundet betyr ikke at bevegelsene vil foregå i saktefilm, for også en rekke av de digitale kinoprojektorene vil fremvise filmen i 48 bilder i sekundet, og her kommer det nyvinnende elementet inn:

3D HFR, som det kalles, er digital 3D fremvist i 48 bilder i sekundet, en ny fremvisningsprosess som aldri har vært gjort tidligere, og som Peter Jackson introduserer med Hobbiten: En uventet reise fordi han mener dette gir en ekstra behagelig 3D-opplevelse og en enda mer involverende kinoopplevelse. Likevel, formatet har vært et av de absolutt mest kritiserte elementene etter de første pressevisningene i USA og Norge, og har medført en tilbakeholdenhet overfor den nye teknologien.

Her i Montages har vi dermed endt opp med å diskutere dette ved flere anledninger: Hvordan ønsker man egentlig å oppleve Hobbiten? Særlig for de av oss som har et nært forhold til Ringenes herre-trilogien, som i sin tid kun ble vist i normal 2D, har det nok eksistert et ønske om at Hobbiten skal «høre til» det Jackson presenterte den gang. Men er det en unødvendig nostalgi? Bør man imøtese og omfavne Jacksons nye eksperiment, med alt det fører med seg?

For de fleste vil det ikke være noe valg. Nå som vi er fremme ved premieredagen fremkommer det av våre undersøkelser at Norge er et av de landene i verden med flest HFR-klare projektorer per kinosal, og i de fleste store byer vil Hobbiten: En uventet reise vises i 3D HFR. Eksempelvis hos Oslo Kino er nå alle selskapets 3D-kinoer oppdatert til å vise HFR, og filmen vil vises på denne måten i alle hovedstadens 3D-saler. Samtidig gjør Oslo Kino filmen tilgjengelig i «vanlig» 2D i to saler (i skrivende stund).

Vi har fått oversikten fra distributør SF Norge over hvilke av de norske kinostedene som vil kunne vise 3D HFR, og listen er rimelig lang:

Arendal, Asker, Bergen, Bodø, Drammen, Drøbak, Egersund, Elverum, Farsund, Flekkefjord, Fredrikstad, Gjøvik, Hamar, Haugesund, Horten, Kongsvinger, Kristiansand, Lillehammer, Lillestrøm, Mo i Rana, Molde, Mosjøen, Moss, Oppdal, Oslo, Porsgrunn, Sandnes, Sandvika, Sarpsborg, Ski, Skien, Sogndal, Stavanger, Steinkjer, Stord, Trondheim, Tønsdag, Ullensaker, Ørsta, Verdal, Ålesund og Årnes.

Dette er dessuten bare stedene som var avklart for en drøy uke siden – opptil 81 forskjellige 3D-kinoer i Norge vil potensielt kunne vise HFR, ut av 271 totalt. De resterende vil vise den i «vanlig» digital 3D. Dette betyr likevel at ca. 30% av norske 3D-saler viser Hobbiten: En uventet reise i dette nye formatet, og ut fra hva vi kan se på de internasjonale oversiktene, betyr dette at Norge ligger helt foran i denne implementasjonen.

Så kan man diskutere om dette er en god ting. Etter flere runder internt, og ettersom vi bryr oss såpass om Peter Jacksons Midgard-univers, og ønsker å oppleve filmen på best mulig måte, har et knippe av oss i redaksjonen (inkludert undertegnede) besluttet å se filmen først i 2D og deretter i 3D HFR. Slik vi ser det vil denne rekkefølgen gi oss både mulighetene til å oppleve filmen og historien helt renskåret ved første møte, og deretter – i møte med 3D HFR – vise tydelig hvilken forskjell dette nye visningsformatet innebærer, og hvilken effekt det tilfører (eller fjerner fra) opplevelsen.

Hobbiten: En uventet reise blir altså tilgjengelig i 3D HFR, vanlig 3D og 2D. Mot slutten av uken kommer både vår omtale og podkastsamtale om opplevelsen av filmen. Så får vi se hvor vi lander etter første etappe av Jacksons nye Tolkien-trilogi.