- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Støtte til nye filmprosjekter på vestlandet

Av Erik Vågnes , 26. oktober 2011 i Artikler

BIFF 2011: Mandag 24. oktober ble det holdt en pressekonferanse her i Bergen for å annonsere utdelingen av 1.935.000 kroner i støttepenger til hele 14 forskjellige regionale filmprosjekter. Bransjefolk, regissører, manusforfattere og produsenter var samlet for å bivåne fordelingen av midler til filmskaperne.

Her i Norge hvor det meste av filmindustriens penger, makt og bransjefolk befinner seg i hovedstaden, er det veldig viktig med sterke regionale krefter som kan stimulere til at også de lokale filmbransjene kan vokse frem og at deres filmskapere får sin stemme hørt. Derfor er det ekstra gledelig når Vestnorsk Filmsenter [1] i samarbeid med Sparebanken Vest, Bergen Kommune og Hordaland fylkeskommune i forbindelse med BIFF kan annonsere en ny runde støttemidler til filmprosjekter her på vestlandet. Alt fra kortfilmer og TV-produksjoner til spillefilmer fikk tildelte midler denne gangen, og vi skal se litt nærmere på disse herunder.

Det kanskje mest profilerte og prestisjetunge av prosjektene som fikk støtte er spillefilmen Hemnen, som skal regisseres av Nils Gaup [2], mannen bak Veiviseren [3] og Kautokeino-opprøret [4]. Filmen dramatiserer tusen år gammel norsk historie, og skal handle om Gunnhild fra Vik i Sogn som giftet seg med kong Magnus Berrføtt med en påfølgende intens maktkamp innad i familien. Prosjektet skal etter planen realiseres i løpet av neste år, og i en sak NRK har laget om filmen [5] kommer det frem at Hemnen er regnet til å koste hele 120 millioner kroner (!) å produsere. I NRKs sak kritiserer produsent Randi Førsund Norsk Filminstitutt [6]for «Oslo-sentrering og arroganse», og dermed påpeker hun indirekte viktigheten av denne regionale filmstøtten for å sikre at aktører fra andre deler av landet får muligheten til å realisere sine prosjekter.

Av TV-produksjoner ble det blant annet gitt støtte til Ville vestlendinger, en dokumentarserie om livet i Hardanger. I følge produsentene i Flimmer film er det «plassen som Gud glemte» og de skal ha fokus på «den iboende galskapen til hardingene og den spesielle tilnærmingen de har til livet». Det blir også klart at Pål Øie [7]s nye film Link får støtte. Øie har tidligere regissert grøsserne Villmark [8] og Skjult [9]. Link skal handle om en mystisk forsvinningssak, hvor en tolv år gammel gutt forsvinner sporløst fra en liten bygd på vestlandet. En synsk mann blir hentet inn for å prøve å finne gutten, og blir mottatt med stor skepsis i det lille bygdesamfunnet. Filmen produseres av Alligator [10].

Et noe mer spesielt prosjekt er Karma, som produsentene i Mediacircus [11] beskriver som en metathriller. Filmen skal handle om en ung jentes besettelse med filmskuespiller Kristoffer Joner hvor «overgangene mellom realisme og fiksjon viskes ut». Aner vi en norsk Being John Malkovich [12]?

[13]

Pål Øies forrige film «Skjult» fra 2009.

Et annet spennende prosjekt som har fått støtte er Elementer, en film som har som ambisjon å «utfordre og omdefinere en sjanger gjennom å skape opplevelser av åpne rom i landskapet». Dette skal, meg forstått, bli en film om vestlandet og regionens natur i en annerledes form enn vi har sett før. Den blir beskrevet som en «poetisk landskapsfilm» som «baserer seg på bilde og stil, ikke fortelling». Det er godt å høre at der er en vilje til å redefinere og fornye filmmediet, en viktig aspirasjon å ha som filmskaper. Filmen produseres av Ibis film [14]. Sjekk for øvrig ut denne siden [15], hvor man kan finne mer informasjon om dette og flere av de andre prosjektene som fikk støtte.

På pressekonferansen ble det i tillegg annonsert at Vestnorsk filmsenter har innledet et samarbeid med tyske èQuinoxe [16] for å forsøke å forbedre norske filmskaperes evne til å skrive gode manus. Selskapet er ledet av Ellen Winn Wendl, tidligere medprodusent på Richard Linklater [17]s Before Sunrise [18], og skal gi norske manusforfattere en mulighet til å bli opplært av internasjonale aktører med bred erfaring. Det holdes masterclass [19] for filmfolk i Bergen torsdag 27. oktober i denne anledning. På tampen av presentasjon kunne for øvrig Bergen kommunes byråd for kultur, kirke, idrett og eierskap, Harald Victor Hove, fortelle at kommunen skal satse enda mer på kultur neste år og vil derfor øke bevilgningene til 2 millioner kroner fra dem alene, en betydelig økning fra i år.

Så det lover godt for veksten på vestlandet, og det skal bli spennende å følge disse prosjektene videre. 


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2011/10/stotte-til-nye-filmprosjekter-pa-vestlandet/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Vestnorsk Filmsenter: http://www.vestnorskfilm.no/index.php

[2] Nils Gaup: http://montages.no/filmfolk/nils-gaup

[3] Veiviseren: http://www.imdb.com/title/tt0093668/

[4] Kautokeino-opprøret: http://www.imdb.com/title/tt0479937/

[5] NRK har laget om filmen: http://www.nrk.no/nyheter/1.7810861

[6] Norsk Filminstitutt : http://www.nfi.no/

[7] Pål Øie: http://montages.no/filmfolk/pal-oie

[8] Villmark: http://www.imdb.com/title/tt0356176/

[9] Skjult: http://montages.no/film/skjult/

[10] Alligator: http://www.alligator.no/

[11] Mediacircus: http://www.mediacircus.no/%20

[12] Being John Malkovich: http://montages.no/film/being-john-malkovich/

[13] Image: http://montages.no/2011/10/stotte-til-nye-filmprosjekter-pa-vestlandet/skjult-2/

[14] Ibis film: http://www.ibisfilm.no/index.html

[15] denne siden: http://www.vestnorskfilm.no/tildelinger

[16] èQuinoxe: http://www.equinoxegermany.org/rd/index.php

[17] Richard Linklater: http://montages.no/filmfolk/richard-linklater

[18] Before Sunrise: http://www.imdb.com/title/tt0112471/

[19] holdes masterclass: http://www.vestnorskfilm.no/nyheter-vestnorsk-filmsenter-42/257-master-class-bergen-2011

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.