Konkurranse: Oslo på film

Denne konkurransen er nå avsluttet, og fasit er oppført etter spørsmålene.

Oslo på film var nylig temaet i en artikkel her på Montages, og et synlig gjennomgangstema i mange av høstens kinofilmer – kanskje særlig da i Joachim Triers Oslo, 31. august. I den forbindelse skal vi kjøre en liten konkurranse om «Oslo på film», hvor det er mulig å vinne en ganske så flott premiepakke med flere av de beste norske filmene fra de senere år.

For hva er det egentlig som gjør en Oslo-film til en Oslo-film? Triers nyeste er en av de som særlig har fått mye skryt for sin bruk av hovedstaden, der velkjente vestkantsymboler og sedvanlige sentrumsbygg danner et forfriskende bilde av Oslo. Oslo, 31. august føyer seg dermed inn i en aldri så liten rekke med «byfilmer» fra Oslo – med åpningssekvensen som beste eksempel, der Trier bruker arkivopptak og klipp fra andre Oslo-skildringer.

I etterkrigstiden tok kinodirektør Kristoffer Aamot initiativ til en helaftensfilm om Oslo. Men prosjektet endret seg, og i stedet ble det i årene 1947-1980 produsert hele 160 kortfilmer, som fikk fellesbetegnelsen ”Oslo-filmer”. Filmene har ulike uttrykk, men samtlige var opplysningsfilmer som dokumenterte hovedstadens utvikling og vekst. Men Oslo har blitt behandlet også på annet filmatisk vis, både før og etter disse Oslo-filmene.

«By og gate, buss og trikk» – utgitt på DVD av Norsk filminstitutt.

Vi har for anledningen laget et lite sett med spørsmål, som kretser rundt ulike Oslo-skildringer på film. Én heldig vinner som trekkes blant de riktige svarene får en saftig premiepakke, gitt av Norsk Filmdistribusjon, bestående av: Spillefilmmanuset til Oslo 31. august i bokform, skrevet av Eskil Vogt og Joachim Trier, flere DVDer med norske filmer (Mannen som elsket Yngve, Jeg reiser alene, Nord, Reprise, Gymnaslærer Pedersen, Salmer fra kjøkkenet, O’Horten og Factotum) + en Oslo-skulderbag fra Probat (bilde).

Send dine svar på konkurransen på epost til konkurranse@montages.no – frist onsdag 28. september.

*

1. «Et eksperiment» kalte regissøren sin utradisjonelle spillefilmdebut. Men filmen, der moderne Oslo-ruiner står sentralt, vant faktisk en pris i Venezia. Hvilken film er det snakk om? Riktig svar: Oddvar Einarsons X (1986).

2. Hvilken Oslo-film er dette bildet hentet fra?

Riktig svar: Pål Sletaunes Amatørene.

3. På konsertstedet Blå nede ved Akerselva skaffer denne tragikomiske filmkarakteren seg en venn helt på egen hånd. Hva er navnet på filmen og hva heter hovedpersonens nye bekjentskap? Riktig svar: Filmen er Peter Næss’ Elling, og bekjentskapet heter Alfons Jørgensen.

4. I Lasse og Geir (1976) forlater de to bajasene en t-banestasjon i Oslo sammen med Eva og Anne Guri. Hva er det de har planer om å gjøre? Riktig svar:  De har planer om å røyke cannabis, eller «fyre noe blåss» som de sier i filmen.

5. Noe av det fine med Oslo er byens allsidighet – Nordmarka er for eksempel ikke langt unna sentrum. På 1950-tallet ble en norsk spenningsroman filmatisert blant annet her. Hvilken? Riktig svar: Kåre Bergstrøms De Dødes Tjern.

Takk til alle som deltok i konkurransen, og gratulerer til vinneren Mathias Hamre Askeland!