- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Dykk i Allen-arkivene: 5 undervurderte perler

Av Lars Ole Kristiansen , 17. juni 2011 i Artikler

Fra Woody Allen [1]s stillehav av en filmproduksjon, kan man fiske opp de aller mest kjente titlene og likevel sitte igjen med en karriere som er få forunt. Men nede i dypet finnes det et knippe filmer som aldri har har fått den oppmerksomheten de fortjener.

Her kan du plukke opp 5 anbefalinger fra mindre kjente hjørner av Allen-filmografien:

  • Broadway Danny Rose [2] (1984) – En av Allens letteste, men avgjort morsomste filmer. Ikke direkte undervurdert, men helt klart oversett skildring av hverdagen til en manager som befinner seg i underholdningsbransjens lavere sjikt. For noen blir nok Allen vel hysterisk i hovedrollen (han overdriver de nevrotiske faktene til bristepunktet), men selv synes jeg denne parodien på ham selv forrenter seg i noen aldeles hysteriske enkeltscener.

  • Celebrity [3] (1998) – Et fornøyelig og frekt essay om de berømte, rike og hesliges hverdag, med et lukseriøst birollegalleri. I lengste laget, men for det meste engasjerende og skarp. Dessuten severdig i kraft av å være et av fotograf Sven Nykvist [4]s to siste arbeider, og hans siste i sort-hvitt. Kenneth Branagh [5] har måttet tåle mange piskeslag for sitt forsøk på å være Woody, men få har klart å fange Allen-karikaturens nevroser på en like overbevisende måte (med unntak av Allen selv, da).

  • Interiors [6] (1978) – Denne filmen fikk flere Oscar-nominasjoner i sin samtid, og ble svært godt mottatt av amerikanske kritikere, men av en eller annen grunn har Interiors blitt stående som en mørk stesøster i Allens karriere, inneklemt mellom klassikerne Annie Hall og Manhattan. Dette var Allens første forsøk på å gjøre skandinavisk drama, og mange får en litt beklemt følelse når den bebrillede komikeren beveger seg over i Bergman-modus. Dem om det! Dette familiedramaet formidles med imponerende subtilitet, og styrkes av et fremragende arbeid fra fotograf Gordon Willis [7].

  • Radio Days [8] (1987) – Dette er utvalgets eneste virkelige mesterverk. Mange Allen-fans setter den høyt, men i det store bildet har aldri filmen oppnådd klassikerstatus. Sannsynligvis fordi den åpenbart parafraserer Fellinis nostalgiske Amarcord; her blir Rimini Brooklyn, uten de helt store forskjellene. Men selv om jeg elsker Fellinis original, er jeg enda svakere for denne sjarmerende og observante barndomsskildringen – sannsynligvis fordi Allens humor appellerer mer enn Fellinis burleskerier. Auteurens varmeste, kanskje aller skjønneste film.

  • September [9] (1987) – Her kan jeg i grunnen klistre inn det jeg skrev om Interiors. Riktignok er ikke denne helt på samme nivå, men Mia Farrow, Diane Wiest og ikke minst Elaine Stritch [10] gjør fremragende prestasjoner. Atmosfæren er trykket, men dempet, i ibsensk ånd. Her kunne jeg også nevnt Another Woman [11] med Gena Rowlands [12], som blant mye annet har noen utsøkte referanser til Bergmans Smultronstället.

http://youtu.be/u4nhRXEON3Y

Bildet er hentet fra Interiors.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2011/06/dykk-i-allen-arkivene-5-undervurderte-perler/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Woody Allen: http://montages.no/filmfolk/woody-allen

[2] Broadway Danny Rose: http://www.imdb.com/title/tt0087003/

[3] Celebrity: http://www.imdb.com/title/tt0120533/

[4] Sven Nykvist: http://montages.no/filmfolk/sven-nykvist

[5] Kenneth Branagh: http://montages.no/filmfolk/kenneth-branagh

[6] Interiors: http://www.imdb.com/title/tt0077742/

[7] Gordon Willis: http://www.imdb.com/name/nm0932336/

[8] Radio Days: http://www.imdb.com/title/tt0093818/

[9] September: http://www.imdb.com/title/tt0093940/

[10] Elaine Stritch: http://www.imdb.com/name/nm0834626/

[11] Another Woman: http://www.imdb.com/title/tt0094663/

[12] Gena Rowlands: http://montages.no/filmfolk/gena-rowlands

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.