- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Fail-Safe (1964)

Av Trond Johansen , 19. april 2011 i Coup de Cœur

Frykten for atomkrig og total ødeleggelse hjemsøkte også den amerikanske filmindustriens kunstnere på 1960-tallet – en tid da en skjelvende verden var vitne til militær opprustning i skremmende skala med USA og Sovjetunionen som politisk skarpe motpoler.

I 1964 formidlet Stanley Kubrick samtidens anspente stemning med vågal mørk komedie av dystre undertoner i det applauderte mesterverket Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb [1], John Frankenheimer lanserte det eminente storpolitiske thrillerdramaet Seven Days in May [2], mens Sidney Lumet [3] bidro med sin skildring av sitrende, intens frykt og spenning i den ufortjent oversette Fail-Safe [4]. I løpet av samme år hadde tre av USAs fremste filmskapere gjennom tidene laget hver sin vinkling med Den kalde krigen som ulmende bakteppe, der Lumets film utvilsomt har havnet i skyggen av Kubricks verk.

Verden er allerede på randen av skjebnesvanger storkrig mellom stormaktene i vest og øst, i det øyeblikk en teknisk maskinfeil på amerikansk side fører til at en skvadron med SAC bombefly sendes i kurs direkte mot Moskva. Oppdrag: Total tilintetgjørelse. Verken den amerikanske presidenten, Pentagon eller SAC-hovedkvarteret i Omaha klarer å overbevise pilotene om at oppdraget er initiert av teknisk svikt. «Fail-Safe»-systemet setter en effektiv stans for tilbaketrekning. De er forbi «the point of no return».

Den amerikanske presidenten, spilt av den alltid stødige Henry Fonda [5], plukker opp telefonrøret for å varsle den sovjetiske statsministeren om den fatale glippen. Den ekstremt dramatiske situasjonen krever et utenkelig samarbeid for å begrense skadene. Men etter hvert som tiden går, svinner også håpet om en løsning som ikke innebærer at millioner av uskyldige mennesker vil miste livet.

Den pessimistiske tonen etableres i de første sekundene i surrealistiske marerittsbilder, brukt som et foruroligende frempek. Der Kubrick bruker mørk komikk som virkemiddel i Dr. Strangelove, tviholder Sidney Lumet på en realistisk nærhet og alvorstynget stemning om den samme tematikken. Fra samme base tar de to filmene ulike retninger, og lykkes på hver sin måte.

Fail-Safe er et intenst og klaustrofobisk kammerdrama, utledet av et sylskarpt manus og formidlet med hjelp av et a-lag av skuespillere. I spissen står nevnte Henry Fonda som fremstår med menneskelighet, besluttsomhet og handlekraft når han som den amerikanske presidenten i sjelsettende timer bærer ansvaret for hele vår sivilisasjon. Han er «presidential». Scenene der Henry Fonda sitter med telefonrøret skjelvende i hånden mens han diskuterer bombeangrep med den russiske statslederen, med assistanse fra sin betrodde tolk, er skildret med dirrende og hjemsøkende ubehag – og altoppslukende spenning. Fondas tilstedeværelse er som i Lumets 12 Angry Men, monumental.

Larry Hagman [6] (mest kjent som J.R. Ewing fra tv-serien Dallas) gjør sannsynligvis sitt livs prestasjon som presidentens eneste samtalepartner, mannen som oversetter mellom russisk og amerikansk. Like enestående er naturligvis legendariske Walter Matthau [7] i rollen som ekstern rådgiver for Pentagon, i en uvanlig dempet – men interessant rolletolkning. Fotografisk er karakterene innrammet i skarpe svart/hvitt-bilder, der kamera ofte plasseres på siden eller ovenfor menneskene. Det er ingen musikk. Atmosfæren er svettende ubehagelig, kjølig – og deprimerende. Selv om det tematiske innholdet kanskje oppleves en smule utdatert, er den filmtekniske briljansen, skuespillernes presisjon og den energiske historiefortellingen, i sannhet en tidløs kvalitet.

PS! Fail-Safe ble nytolket som tv-film i regi av Stephen Frears i 2000.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2011/04/fail-safe-1964/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb: http://montages.no/film/dr-strangelove/

[2] Seven Days in May: http://www.imdb.com/title/tt0058576/

[3] Sidney Lumet: http://montages.no/filmfolk/sidney-lumet

[4] Fail-Safe: http://www.imdb.com/title/tt0058083/

[5] Henry Fonda: http://montages.no/filmfolk/henry-fonda

[6] Larry Hagman: http://www.imdb.com/name/nm0001306/

[7] Walter Matthau: http://montages.no/filmfolk/walter-matthau

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.