Arabiske Filmdager – historiene bak opprørene

Denne helgen går Arabiske Filmdager av stabelen på Cinemateket i Oslo. Minifestivalen er et nytt prosjekt brakt til live av Babel Filmklubb i samarbeid med Film fra Sør, med spille- og dokumentarfilmer fra den arabiske verden på programmet. Det kan nesten virke pinlig godt planlagt at en arabisk filmfestival kommer nå, samme vår som vi har sett revolusjoner og opprør over hele den arabiske verden. Men som en av de kunstneriske lederene for prosjektet kan jeg avsløre at vi startet planleggingen til Arabiske Filmdager lenge før de første opptøyene i Tunisia brøt ut. Tanken og ambisjonene bak prosjektet strekker seg også mye lenger enn et ønske om å kommentere disse dagers hendelser.

Det virker kanskje ikke åpenbart for alle hvorfor de burde sette av denne helgen til arabisk film, så la meg gi dere en liten introduksjon til festivalen som forhåpentligvis vil inspirere. Undertittelen til Arabiske Filmdager er historier fra Levanten og  nettopp de gode historiene er de utplukkete filmenes fremste kjennetegn. Den arabiske verden har lenge vært preget av en vanskelig økonomisk situasjon og politisk undertrykking. Det er en region med mange sosiale problemer som analfabetisme, religiøse gnisninger, fattigdom og arbeidsledighet. Ut av disse vanskelige forholdene springer en mengde gripende enkelthistorier, noe arabiske regissører har vist en særegen evne til å gripe fatt i og gjøre til engasjerende filmer.

Fra «Cairo Exit»
Fra «Cairo Exit»

Cairo Exit er Arabiske Filmdagers kanskje beste eksempel på det. Den tar tak i et problem -- gnisningene mellom kristne koptere og muslimer i Egypt, og gir oss innsikt gjennom en drivende godt fortalt Rome og Julie-aktig historie om et kjærlighetsforhold på tvers av de religiøse grensene. At filmen er skutt uten tillatelser på gata i Kairo med hånholdt kamera er også med på å gi filmen et rått, sosialrealistisk uttrykk som står godt til tematikken. Filmen blir forøvrig i disse dager vist i konkurranseprogrammet under Tribeca film festival i New York.

Stray Bullet er enda et eksempel på god historiefortelling med sosialrealsitiske aspekter og den politiske virkeligheten som utgangspunkt. Bakteppet er den libanesiske borgerkrigen, men dette er ingen krigsfilm. Heller enn å fokusere på bomber og soldater følger vi livet til en familie hvis fasade er i ferd med å rakne. Igjen en godt fortalt, intens fortelling om hvordan krig ikke bare ødelegger hus og veier, men også våre relasjoner til hverandre. Her er traileren:

At arabiske regissører har en særskilt evne til å fortelle gode historier på film henger sammen med den arabiske fortellertradisjonen som lenge har vært en sentral del av landenes kultur, både i hjemmet, på cafeer og på scenen. Denne fortellerevnen kommer tydelig fram i to av festivalens dokumentarer. As the Land is the Language handler om Mahmoud Darwish, et palestinsk-arabisk ikon som brukte poesi som sin fortellerplattform og trakk titusener til sine opplesninger. Damascus Roof and Tales of Paradise er en underlig søt, smått surrealistisk og veldig vakker film hvor vi får servert historier om de eldgamle husene og de enda eldre mytene som spinner rundt verdens eldste bosatte by; Damaskus. Her er traileren:

I tillegg til det helt nye ønsker vi å hedre og sette fokus på den lange filmtradisjonen som finnes i den arabiske verden. Egypt blir ofte kalt Hollywood on the Nile og perioden 1940-1960 var den virkelige gullalderen. Filmene fra den tiden blir fortsatt satt opp på tv i den arabiske verden, men sjelden vist i Norge. Vi er derfor veldig glade for å presentere A Rumor of Love, en klassisk, egyptisk forviklingskomedie fra 1960 med en ung Omar Sharif i hovedrollen. Det er for øvrig siste film Sharif spilte i før han ble hentet til Hollywood.

Fra «Rumour of Love»
Fra «Rumour of Love»

Men hvis vårt mål er å fortelle de gode historiene fra den arabiske verden, kommer vi ikke utenom denne vårens hendelser og historier fra revolusjonen. Vi åpner derfor hele festivalen med verdenspremiere på den første dokumentarfilmen fra revolusjonen i Egypt -- The Agenda and Me, hvor vi følger fire egyptere fra forskjellige samfunnslag gjennom revolusjonsdagene og får høre om deres bakgrunn for å delta.

Den arabiske verden er i nyhetene daglig. Arabisk Film er likevel fraværende på kino, det til tross for at det lages flere og flere gode filmer. Vårt hovedmål er å bøte på dette og presentere det mest spennende innen ny og klassisk arabisk filmskaping. Kjenner du ikke godt til arabisk film fra før, får du ikke en bedre mulighet enn Arabiske Filmdager! Arrangementet varer fra 30. april --  1. mai og foregår på Cinemateket i Oslo. Filmvisningene begynner kl 13.00 begge dager.