Sterk norsk tilstedeværelse i Gøteborg

NFI rapporterer at hele ni langfilmer og fjorten kortfilmer er valgt ut til den 34. filmfestivalen i Gøteborg. Kalaset starter med svensk premiere på Marius Holsts Kongen av Bastøy, noe som også plasserer den i konkurranse om den nordiske filmprisen.

Filmfestivalen er en av de største publikumsfestivalene i verden med rundt 200.000 besøkende, og Bastøy drar ikke alene. Med seg i den nordiske konkurransen får den Anne Sewitskys debutfilm Sykt lykkelig – rett fra internasjonal premiere i Sundance. Maria Sødahls Limbo er videre invitert som eneste nordiske film til Ingmar Bergmans internasjonale debutantfilmkonkurranse. Sødahl skal forøvrig også holde en masterclass som en del av festivalens talentlab der 20 svenske og norske regissører, produsenter og manusforfattere deltar.

Fra Vibeke Løkkebergs «Gazas tårer»
Fra Vibeke Løkkebergs «Gazas tårer»

Andre titler som blir representert i forskjellige konkurranser er blant annet Vibeke Løkkebergs Gazas tårer, og Håvard Bustnes Helsefabrikken. Gunnar Goes God er også tatt ut, – med andre ord en ekstra hyggelig dag for regissør Gunnar Hall Jensen som også er tatt ut til Doc Alliance. Programsjef Marit Kapla uttaler følgende om norsk film i pressemeldingen fra NFI: «Det som er aller best med norsk med norsk film for øyeblikket, er at det er så høy kvalitet innen mange ulike typer film – både drama, dokumentar og genrefilm. Når det kommer til spillefilmene så finnes det en sunn bredde – filmene har lykkes i å beholde sin egenart gjennom hele den kreative prosessen. At mange av de mest spennende filmene er laget av debutanter lover også godt for fremtiden.»

Men kanskje hyggeligst av alt er svenskenes fokus på norsk kortfilm. I et eget norsk program presenteres en rekke av dem, fra Pjotr Sapegins filmer til Anita Killis underverker, Samaritan av Magnus Mork og Guro Bruusgaards Cirkus.