- Montages - https://montages.no -

Montages.no

FFS’10: En presentasjon av World Cinema Foundation

Av Karsten Meinich , 6. oktober 2010 i Artikler,Festival

«A Brighter Summer Day» (Yang, 1991)

Utenom vårt eget Montages-sideprogram [1], er den aller viktigste begivenheten ved årets Film fra sør (etter min subjektive mening selvfølgelig) de to visningene av nyrestaurerte A Brighter Summer Day [2] (1991) – den taiwanske mesterregissøren Edward Yang [3]s «tapte» mesterverk . I april 2009 skrev jeg om filmens historie [4], og dens den gang nært forestående gjenfødelse. Etter å ha vært en forgjettet filmskatt blant fans av asiatisk, og særlig taiwansk, film – returnerte endelig A Brighter Summer Day ved Cannes-festivalen i fjor. Men hvordan? Jo, den cinefile arkeologen som reddet Yangs film fra glemselen heter World Cinema Foundation [5] (WCF) – en stiftelse initiert av filmentusiast (og regissør) Martin Scorsese i 2007, med formål om «å sørge for at verdens filmarv ikke går tapt, ved å restaurere nøye utvalgte filmer».

Stiftelsen fyller dermed en ekstremt viktig funksjon for alle som bryr seg om filmhistoriens mange (dessverre) tapte filmklenodier. Det eksisterer riktignok nisjedistributører og filminstitutter rundt om i verden som jobber iherdig med lignende prosjekter, men WCF står i en uavhengig særstilling. Uten hverken nasjonale eller direkte økonomiske interesser kan de oppfinansiere redningsaksjoner for filmer som enten ikke har et bemidlet hjemland i ryggen eller har andre vanskeligheter som krever en kostbar rekonstruksjonsprosess. WCFs aktiviteter har siden lanseringen i 2007 etter sigende vært i kikkerten for Film fra sør, og i år kan de endelig presentere stiftelsen og de til nå restaurerte filmene i en særegen (men velfortjent) seksjon av festivalen.

«Limite» (1931, Peixoto)

Film fra sør kan nemlig, som første visningssted, presentere alle de 12 filmene stiftelsen har reddet siden oppstarten. Som de skriver [6] på egne hjemmesider: «En slik komplett visning av WCF-katalogen har aldri blitt gjennomført tidligere. Vi er stolte av å kunne være først ute med dette og håper at det inspirerer til donasjoner slik at WCF kan fortsette sin innsats for verdens filmarv.» I tillegg til visningene av de tolv filmene [7], har Film fra sør organisert et spesielt arrangement for WCF i Operaen, der den brasilianske stumfilmen Limite [8] (1931) skal vises med musikalsk akkompagnement av Bugge Wesseltoft med, ifølge festivalen, «et stjernelag av brasilianske musikere». Mer om dette her [9].

World Cinema Foundation har forøvrig også et nært samarbeid med Mubi [10], nettcinemateket som både er et forum for allverdens cineaster og som tilbyr kvalitetsfilm for streaming gjennom sine nettsider. WCF-filmene Dry Summer (Tyrkia) og The Housemaid (Sør-Korea) er tilgjengelig for gratis nettvisning på Mubi [11]. Men ingenting overgår å se disse filmskattene på det store lerret, restaurert tilbake til sin opprinnelige form. Vi gleder oss!


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2010/10/ffs10-en-presentasjon-av-world-cinema-foundation/

Lenker i denne artikkelen:

[1] vårt eget Montages-sideprogram: http://montages.no/2010/10/ffs10-montages-presenterer-asiatisk-sjangerfilm/

[2] A Brighter Summer Day: http://en.wikipedia.org/wiki/A_Brighter_Summer_Day

[3] Edward Yang: http://montages.no/filmfolk/edward-yang

[4] skrev jeg om filmens historie: http://montages.no/2009/04/gjenf%C3%B8delse-for-a-brighter-summer-day/

[5] World Cinema Foundation: http://worldcinemafoundation.net/

[6] de skriver: http://www.filmfrasor.no/no/nyheter/2010/09/owcfeintervju.html

[7] visningene av de tolv filmene: http://filmfrasor.no/no/program/owcfe/retrospektiv.html

[8] Limite: http://www.filmfrasor.no/filmbase/2010/limite

[9] her: http://filmfrasor.no/no/program/owcfe/index.html

[10] Mubi: http://mubi.com/

[11] gratis nettvisning på Mubi: http://mubi.com/cinemas/11

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.