Flashback

Nærkontakt av tredje grad

Made with inspiring awe and meticulous attention to detail, Close Encounters of the Third Kind, Steven Spielberg’s Oscar-nominated, critically acclaimed sci-fi, is one of the most spectacular movies he has made, on par with the 1975 Jaws and the 1982 E.T. Perhaps Spielberg’s greatest achievement is to make a warm, likable sci-fi feature, deviating in spirit, tone, and ideology from the dark, noirish sci-fi films that dominated the 1950s and Cold War mentality. This trend would continue with E.T.

Close Encounters of the Third Kind was written and directed by Spielberg and produced by Julia Phillips and Michael Phillips, who a year earlier had produced Scorsese’s masterpiece, Taxi Driver. Spielbergs first film after Jaws, which made him the hottest filmmaker in Hollywood, Close Encounters of the Third Kind was nominated for eight Oscars. Though made the same year, Spielberg’s awe-inspiring sci-fi fable has held much better than Star Wars due to his sublime crafstmanship, which benefits from sharp imagery and F/X, and engaging story and charcaters, well-acted by Richard Dreyfuss and others.

Fra Emanuel Levys anmeldelse

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. André Øvredal sier:

  Min favorittfilm gjennom alle tider – vært det i hvertfall siste 15 år. Tror jeg liker best originalversjonen fra 77, selv om siste versjon var en bra «best of» 77 og 80 versjonene. En uslåelig blanding av fantasi og realisme.

 2. Geir Olsen sier:

  En storveis filmopplevelse som bare vokser for hver gang. Lance Henriksen -som har en merkbar men liten birolle i filmen- delte noen morsomme historier fra innspillingen med meg i Gøteborg for et par år siden, blant annet en hvor han spurte Spielberg om ikke karakteren hans kunne kidnappe et av romvesenene (siden Henriksens karakter er den eneste som bærer våpen i filmen), etter en lenger og merkelig samtale endte det med at Spielberg ble stille, bare så på Henriksen og sa: «Different kind of movie, Lance.»

 3. John H. Nomedal sier:

  Hehe, festlig film trivia Geir Olsen!
  Husker jeg så denne da jeg var veldig liten og skjønte veldig lite av den. Ca 20år senere så jeg den på Cinematekets 70mm festival og innså at den var en glemt perle av en film, «mennesklig» og fengende i alle kanter! Mesterfotograf Vilmos Zsigmond vant Oscar for strevet bak kamera. Dumt at Spielberg og Zsigmond aldri jobbet sammen etter den, da hadde kanskje flere av filmene til Spielberg «vært» bedre enn det de er.
  Richard Dreyfyss passet godt til en gjenkjennelig familiefar, som ikke har brukt flere timer i helsestudioet fremfor å lese manuset, og han virker til tider mer barnslig enn barna sine når det gjelder hvor «obsessive» han blir med interessefeltet hans. John Williams sine simple toner passet kjempe godt i storyen, satt seg lett på hjernen og deretter som meldingsvarsel på mobiltlfn min. Uansett Steven Spielbergs beste film spør du meg!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>