The Orphanage-regissør returnerer med tsunami-sci-fi?

«El Orfanato» (2007, Bayona)

Den spanske regissøren Juan Antonio Bayona kom i 2007 ut fra intet med horrorfilmen The Orphanage («El Orfanato»), og ble raskt omfavnet av sjangerfansen som siste skrik i en mini-bølge av grøssere fra den iberiske halvøy. Men med etiketten Produced by Guillermo del Toro™ festet til seg, ble The Orphanage lenge oppfattet som en post-panlabyrintisk del Toro-film – istedenfor som den første Bayona-film, som det jo virkelig var. For meg kan ikke en horrorfilm oppnå varig storhet uten å inneholde minst ett minneverdig skvett. Et riktig fryktinngytende skvett har kanskje aldri drept noen, men for lettskvetne som undertegnede har det vært nære på noen ganger. (Dette er også årsaken til at jeg dessverre ser altfor få horrorfilmer – jeg vil holde meg i live.) Mitt forrige virkelig uforglemmelige filmskvett skjedde i The Orphanage, og for det alene fortjener Bayona litt ekstra oppmerksomhet.

Bayona på settet til «The Orphanage»

Og Hollywood kjenner lukten av talent, så Bayona har de siste årene frekventert som potensiell regissør for både den ene og den andre store sjangerfilm. Men av en eller annen grunn har ikke noen av disse prosjektene materialisert seg, og isteden kommer et nytt: I en sak fra The Hollywood Reporter, meldes det at Naomi Watts og Ewan McGregor er tilknyttet Bayonas neste film, The Impossible. Prosjektet, som er skrevet av The Orphanage-forfatter Sergio G. Sánchez, har en umiddelbart tiltrekkende plot-krok: Filmen er en thriller med sci-fi-elementer basert på en sann historie fra da tsunamien veltet innover Sørøst-Asia vinteren 2004. Eller som The Playlist skriver: «The aim of Bayona… is to recreate this natural disaster through a script with hints of horror and mystery and large doses of science fiction.»

Men hvordan vil regissørens tidvis nygotiske stil fungere i møtet med en mer thriller-orientert katastrofe-fortelling? Ifølge The Hollywood Reporter er manuset til The Impossible basert på en sann historie, og om man tolker tittelen så er det kanskje snakk om en film der det umulige blir mulig? Med både Watts og McGregor ombord er det i alle fall snakk om engelskspråklige hovedkarakterer, så den globale tragedien tsunamien representerte vil antageligvis bli sentral. Ettersom tiden nå har kunnet lege de mest åpne sårene, vil flere av de utrolige historiene knyttet til tsunamien i Sørøst-Asia sakte men sikkert skride frem i populærkulturen. Det er naturlig nok allerede i gang, som med miniserien Tsunami: The Aftermath (2006) eller det thailandske dramaet Wonderful Town (2007), men vi har vel ikke ennå sett en virkelig storfilmatisering av hendelsene knyttet til gigantbølgen som drepte over 230.000 mennesker? Kanskje blir The Impossible den første.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Kristian Krogstad sier:

  Ikke ulikt Fabrice Du Welz sin poetiske og grøsseraktige VINYAN hvor to foreldre leter etter barnet de mistet under tsunamien. Om det blir en grøsser om tsunamien fra Juan Antonio Bayona så er ikke interessen like stor, men om det er elementer av sci-fi så kan dette bli svært spennende..

 2. Kristian: Interessant; den filmen hadde jeg ikke en gang hørt om. Fant traileren som kjører en tydelig grøsser-linje og gir filmen et litt B-aktig preg. Er Vinyan noe bra?

 3. Kristian Krogstad sier:

  Fabrice Du Welz sin første film CALVAIRE var en snerten fransk landsbygdevri på Deliverance og absolutt verdt å oppsøke (utgitt som THE ORDEAL i UK). Hadde rimelig store forventninger til VINYAN med tanke på den pågående nye skrekkfilmbølgen i Frankrike, men den svarte ikke helt til sjangerforventningene mine. Den ligger nok nærmere et psykologisk drama med hint av horror, og er for øvrig ikke alt for ulik ANITCHRIST både i oppbygning og tema. Den kommer på DVD i Norge i juni (men er utgitt på Blu-ray i UK) så sjekk den ut da.

 4. jannicke stendal sier:

  hoho. «For meg kan ikke en horrorfilm oppnå varig storhet uten å inneholde minst ett minneverdig skvett. Et riktig fryktinngytende skvett har kanskje aldri drept noen, men for lettskvetne som undertegnede har det vært nære på noen ganger. (Dette er også årsaken til at jeg dessverre ser altfor få horrorfilmer – jeg vil holde meg i live.) Mitt forrige virkelig uforglemmelige filmskvett skjedde i The Orphanage, og for det alene fortjener Bayona litt ekstra oppmerksomhet.»

  akkurat sånn er det for meg også, og orfanato er den aller siste skrekkfilmen jeg så (for akkurat ett år siden). orker ikke se fler fordi jeg skvatt noe så innihampen av denne.. men jeg er på et vis også glad jeg så den fordi jeg elsket fargene og estetikken! en sci-fi film (min favorittgenre) fra denne regissøren om tsunamien høres derfor virkelig lovende ut. det er helt sikkert også en hendelse vi har behov for å bearbeide, døyve og fordøye (og hva er vel et bedre medium til dette enn filmen?).

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>