- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Finske trailere: Iron Sky og Mummitrollet og kometjakten

Av Karsten Meinich , 14. mai 2010 i Artikler

Det skjer ting i Finland! Våre naboer i øst holder vanligvis ikke så sterk profil i den nordiske filmfloraen. Få finske filmer kommer til norske kinoer (Apriltårer [1] var et sjeldent unntak), og det er ytterst sjelden snakk om hva som spirer og gror på Helsinki-scenen. Man kan bare anta at Kaurismäki-brødrene og Renny Harlin ikke står alene, men så lenge aktiviteten er lav blir også oppmerksomheten mot Finland svekket. Men i dag kan vi altså by på hele to ferske finske trailere -- for filmer som garantert vil skape interesse hos et bredt publikum, og komme på norske kinoer.

Den første filmen er Iron Sky [2], en futuristisk sci-fi om nazister som har søkt tilflukt på månen. Regissør Timo Vuorensola (Twitter [3]) skapte et nettfenomen med debuten Star Wreck [4] for noen år siden, og vender nå tilbake med samme formel -- participatory filmmaking, altså at fansen får bidra til den endelige filmen. Gjennom nettstedet Wreck a Movie [5] inviteres alle interesserte til å komme med innspill og ideer på filmen mens den lages. (Hør mer om dette i Filmfrelst #2. [6]) Nettsiden er også tatt i bruk av Kommandør Treholt & Ninjatroppen, den kommende norske kinofilmen vi huser en blogg for [7] her på Montages. Uansett, Iron Sky har vært i produksjon lenge nå, så i forbindelse med filmfestivalen i Cannes valgte Vuorensola og kompani å presentere et ferskt klipp fra filmen -- en ny teaser trailer:

Samtidig med dette, i den helt andre enden av skalaen, rapporterte Aftenposten [8] i dag fra Cannes om den finske storsatsingen på Mummitrollet og kometjakten, den nye kinofilmen om figurene fra Tove Jansson [9]s høyt elskede universt i Mummidalen. Dette blir også Nordens første stereoskopiske 3D-film. Når man ser traileren nedenunder kan det virke litt merkelig at filmen skal vises i 3D; hverken animasjonsuttrykket eller iscenesettelsen virker skapt for en tredimensjonal kinoopplevelse. Derimot ser filmen både drømmende og nesten litt 70-talls ut. Det er kun finsk dialog i klippet, men man skjønner jo tegninga:

Kan disse filmene bære bud om at finsk film er på vei inn i en ny vår?


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2010/05/finske-trailere-iron-sky-og-mummitrollet-og-kometjakten/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Apriltårer: http://montages.no/film/314/apriltarer

[2] Iron Sky: http://www.ironsky.net/

[3] Twitter: http://twitter.com/LeonBlank

[4] Star Wreck: http://www.starwreck.com/

[5] Wreck a Movie: http://www.wreckamovie.com/

[6] Hør mer om dette i Filmfrelst #2.: http://montages.no/2009/02/filmfrelst-2-valkyrie-og-berlinalen/

[7] vi huser en blogg for: http://ninjatroppen.montages.no/

[8] rapporterte Aftenposten: http://www.aftenposten.no/kul_und/article3650536.ece

[9] Tove Jansson: http://no.wikipedia.org/wiki/Tove_Jansson

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.