Topp 5: Fengselsfilmer

Fengselsfilmen ble fra 1950-årene gradvis sementert som en publikumsfangende subsjanger, både for britiske og amerikanske filmskapere. Enten som rendyrkede underholdningsfilmer, eller mørkere portrett og samfunnskritiske skildringer. Gjennom 1950- og 60-årene kom fengselsfilmene ofte lokalisert til tyske fangeleire under 2. verdenskrig, slik som i The Great Escape av John Sturges eller Stalag 17 av Billy Wilder. Tilhørende samme kategori fengselsfilm finner vi også klassikeren The Bridge on the River Kwai av David Lean – hvor fellesnevneren blant de tre er bunnsolide filmhåndverk med store navn foran og bak kamera, med en tilnærming som i all hovedsak er underholdningsbasert mot et bredt publikum. En filmskaper som John Frankenheimer så imidlertid fengselsfilmen fra et annet perspektiv, og skildret institusjonens påvirkning på menneskepsyken i den langt mørkere The Fixer, og i den riktignok noe lysere Birdman of Alcatraz med Burt Lancaster. Et geografisk og kunstnerisk alternativ finnes i franske Robert Bressons A Man Escaped – en stilstudie i spenningsskapende fengselsflukt. Tilbake til USA og 1960-tallet ble ikonet Paul Newman dyrket på sitt beste som Florida-basert fange i Cool Hand Luke.

På 1970-tallet inntok også Clint Eastwood en hovedrolle i en av sjangerens mest betydelige verk, Escape from Alcatraz, som en virkelighetsbasert thriller om Frank Morris’ mytiske flukt fra fengselsøya ved San Francisco. Stadig flere av Hollywoods største stjerner oppdaget merverdien av å stille i fengselsfilmer, og i filmatiseringen av Henri Charriéres Papillon fant vi både Dustin Hoffman og Steve McQueen. Mindre stjernespekket var derimot Alan Parkers intense skildring fra et tyrkisk fengsel i Midnight Express (1978).

Utover 1980-tallet mistet Hollywood noe av interessen for de store fengselsfilmene, selv om begynnelsen av tiåret riktignok gav oss Stuart Rosenbergs severdige Brubaker med Robert Redford. I 1981 kunne man overvære Sylvester Stallone og en lang rekke kjente fotballspillere (alt fra Pelé til vår egen Hallvar Thoresen) i det fascinerende John Huston-prosjektet Victory om fotballspillende allierte fanger i nazistenes fangeleir under 2. verdenskrig. Tiårets store actionstjerne, Sylvester Stallone, avsluttet også 80-tallet med hovedrollen i den actionorienterte fengselsfilmen Lock Up – en film som i dag har en ufortjent parentes-status i Stallones karriere.

På 1990-tallet stod Frank Darabont opp som fengselsfilmens ubestridte konge med sensasjonen Frihetens regn, basert på en av Stephen Kings mindre leste noveller. Filmens status i dag er velkjent, særlig karakterisert av å være stemt frem som tidenes beste film med en halv million stemmer på IMDb. Darabont skulle noen år senere gjøre stor suksess med nok en fengselslokalisert Stephen King-adaptasjon i Den grønne mil, uten at mottakelsen var like panegyrisk som ved Frihetens regn. Tiåret for øvrig vil bli husket for det irsk-britiske verket In the Name of the Father og den Tim Robbins-regisserte Dead Man Walking med en dødsdømt og kritikerrost Sean Penn – to filmer som begge høstet mange Oscar-nominasjoner.

Det siste tiåret har i så måte vært langt fattigere på ambisiøse fengselsfilmer. På amerikansk jord har tv-serien Prison Break hatt langt større gjennomslagskraft enn Hollywood-filmene, og de mest interessante bidragene har kommet fra andre verdenshjørner enn det amerikanske. I Tyskland åpner Oliver Hirschbiegel tiåret med Das Experiment som genererte mye oppmerksomhet, mens den alltid kompromissløse briten Michael Winterbottom åpnet våre øyne for den suggerende kvasi-dokumentariske The Road to Guantanamo. Senere skulle danske Nicolas Winding Refn splitte våre meninger med det hardtslående kunst- og kultfilmprosjektet Bronson. Men aller mest imponert ble vi kanskje over brasilianske Hector Babencos skildring av fengselsopptøyene i Carandiru, eller den irskproduserte Hunger om den politiske sultestreikeren Bobby Sands i Maze Prison. Før en franskmann, nærmere bestemt Jacques Audiard, på mange måter satte en ny standard med det kinoaktuelle mesterverket Profeten – hvis både regissør og film er omtalt inngående i vår artikkel om Europas ukjente stemme.

Profeten er for øvrig holdt utenfor vår kåring av sjangerens fem beste filmer. Nedenfor følger lista som er stemt frem av Montages-redaksjonen:

5Bronson

bronson
England, 2009

Filmen man enten liker eller hater. Bronson fikk hard medfart her på Montages, men den har likevel sneket seg inn på vår topp 5-liste. Filmen forsøker å portrettere Charles Bronsons liv på hans egne premisser. Mannen er en tulling og en idiot, noe filmspråket klarer å formidle på en ypperlig måte gjennom kapitalistisk synth-pop og svært stiliserte skuespillerprestasjoner. Eksess og popkultur går hånd i hånd mens Bronson, portrettert av Tom Hardy, slåss og ekler seg til en status som sier noe om vårt samfunns higen etter kjendiseri på alle plan. SA

4Midnight Express

midnight-express
Storbritannia, USA, 1978

Midnight Express er en febertåke av et mareritt og vil alltid stå som det ultimate «worst case scenario» for aspirerende hasjsmuglere. Billy Hayes forsøker å smugle en forholdsvis liten mengde av rusmiddelet over Atlanteren. For å statuere et eksempel dømmes Billy til hele 30 år i tyrkisk fengsel, og den som måtte ha fordommer mot Østens strafferammer får mildt sagt en sjokkerende bekreftelse. Filmen er nok uheldig fordomsfull og vel enkel i sin skildring av konflikten, men det fremkommer også med største tydelighet at regissør Alan Parker (og, ikke minst manusforfatter Oliver Stone) ikke har hatt som formål å lage dokumentarfilm. Midnight Express er i all sin voldsomhet en uhyre effektiv filmopplevelse, der man sakte men sikkert tar steget inn i et omfattende, svett – ja regelrett brennende helvete. Giorgio Moroders synthmusikk er ikke akkurat sømløst integrert, men tilføyer en plumphet som kler filmen.  LOK

The Great Escape står helt i front av de mange kanoniserte fengselsfilmene som har oppnådd urokkelig klassikerstatus. Og det er ikke tilfeldig. For i John Sturges‘ stødige fortellergrep og regi, blir filmen tilført en unik smidighet til å strekke seg over nærmere tre timer, uten å bli langdryg. Historien tar for seg hvordan en gruppe allierte flyoffiserer planlegger å rømme fra en tysk fangeleir under 2. verdenskrig, basert på en bok av Paul Brickhill. I filmversjonen finner vi Steve McQueen som hærfører i en stjernespekket og særdeles karismatisk skuespillertropp – som alle bidrar til at filmen blir et velfungerende underholdningseventyr med glimt i øyet, uten å miste synet for alvoret innbakt i historien. Filmens rytme er upåklagelig finjustert, der Elmer Bernsteins musikk i høyeste grad brukes som en identitetsskapende effekt. The Great Escape er en film med sjel, og kanskje er det derfor man vil se den igjen og igjen. TJ

2Hunger

hunger
Irland, Storbritannia, 2008

Det skal vanskelig gjøres å debutere mer selvsikkert enn det Steve McQueen gjorde med Hunger. Ikke bare fordi det er så realistisk og nitidig gjennomført i alle ledd av historiefortellingen, men også fordi regissøren greier å blande inn ren billedpoesi i alt det grusomme. Her er utsnitt som skaper en urovekkende vakker kontrast til forfallet og ubehagelighetene de rammer inn. At det hele er basert på en sann historie, formidlet av skuespillere som fremstår som tvers igjennom troverdige, gjør dette til en altoppslukende opplevelse du aldri vil glemme. ESS

Frihetens regn er en av de ytterst få virkelig udiskutable filmklassikerne. Den er ganske enkelt en av tidenes beste filmer. Punktum. Men hva gjør den også til en så eksepsjonelt god fengselsfilm? I mine øyne klarer de beste fengselsfilmene å si oss noe om både fangenskap og frihet; hva disse to følelsene i hver sine ende av spekteret kan gjøre med oss som mennesker. Og i Darabonts fingerspissperfekte film får vi en fortelling som skildrer fengselslivet med alle dets fasetter; uten å henfalle til hverken umotiverte voldsscener eller overdreven sentimentalitet. All kraft i denne historien kommer fra vårt menneskelige behov for vennskap, rettferdighet og frihet. Og i større eller mindre grad bidrar hver eneste karakter til å utvide vår forståelse av spennet mellom fangenskap og frihet. Skjebnen til bifiguren Mr. Brooks, den eldste av fangene, har alltid vært min tåreknagg i opplevelsen av Frihetens regn. Midtveis i filmen slippes han ut, mot sin vilje. Og han velger, i sin egen form, å rømme. For hva er vel frihet for en mann som har levd hele sitt liv bak murene? Og for hovedpersonen Andy er det motsatt; hva er vel fangenskap for en mann som innerst inne vet at han skal være fri?
KM