- Montages - https://montages.no -

Montages.no

TIFF’10: Huitfeldt åpner festivalen

Av Oda Bhar , 20. januar 2010 i Artikler,Festival

[1]

Kulturminister Anniken Huitfeldt

TIFF’10: Tromsø Internasjonale Filmfestival [2] har vist film fra ni om morgenen til midnatt siden mandag, men den offisielle åpningsseremonien foregikk tirsdag kveld i Aurora kino. I forkant av åpningsfilmen ble det holdt taler av kulturminister Anniken Huitfeldt, ordfører Arild Hausberg og festivalsjef Martha Otte. Deretter fulgte en oppvisning av Tromsø Swingklubb, som introduksjon til den russiske musikkfilmen Hipsters [3] i regi av Valery Todorovsky. Vi fikk også se den nye norsk kortfilmen Fest [4] av og med Maria Bock.

Kulturminister Anniken Huitfeldt sa i talen sin lite om film, men vektla det hun hadde fått seg fortalt om TIFFs historie. Da festivalen ble grunnlagt, sa hun, var tanken å spre smal film til det store publikum. Og det har lykkes. – Det er alltid et spørsmål i kulturlivet: Skal vi satse på bredden, eller skal vi satse på det brede. Tromsø Internasjonale Filmfestival har vist at dette går an å kombinere. TIFF viser mest smal film, og har størst publikum.

Hun trakk fram som positivt at dette er en filmfestival «helt uten rød løper», hva hun nå måtte mene med det. Mangel på celebre gjester handler det i hvert fall ikke om. Hun gikk over til å si at TIFF har bidratt til å endre norsk film, men utdypet ikke hvordan det skal ha foregått. Derimot sa hun at norsk film hadde et dårlig image da hun vokste opp, «på den tida sa vi gjerne når noe dumt skjedde oss, det er litt sånn norsk film». Nå derimot, skal alt være mye bedre. (Eksempler eller konkretisering fulgte ikke.) Huitfeldt avsluttet med å snakke litt om kveldens åpningsfilm… eller nei, heller ikke nå handler det direkte om film. Derimot nevnes et par fordommer mot Russland, formulert i et vittig poeng om kyssende mannfolk. Dessuten var hun lettet over ikke å måtte se det hun forbinder med vanlig russisk film, det vil si vodkadrikkende folk på bygda, men en glad musikkfilm.

Ordfører Arild Hausberg holdt en kort tale om festivalens betydning for byens befolkning, ikke bare næringslivet, men som øyeåpner mot resten av verden, en måte å bringe vidsyn til byen på. Festivalsjef Martha Otte la vekt på at dette er et jubileumsår på TIFF. Hun rettet en generell takk til medarbeiderne gjennom de 20 årene (ingen nevnt, ingen glemt), og sendte en spesiell hilsen til publikum, som er festivalens største suksess, med sin vellykkede blanding av lokalbefolkning og tilreisende.

Her er et par inntrykk, sett gjennom kameralinsa:


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2010/01/tiff%e2%80%9910-huitfeldt-apner-festivalen/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Image: http://montages.no/2010/01/tiff%e2%80%9910-huitfeldt-apner-festivalen/anniken-huitfeldt/

[2] Tromsø Internasjonale Filmfestival: http://www.tiff.no/

[3] Hipsters: http://www.tiff.no/?go=film&id=385

[4] Fest: http://www.tiff.no/?go=film&id=432

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.