- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Thomas Vinterberg returnerer med Submarino

Av Trond Johansen , 29. januar 2010 i Artikler

Submarino [1] av Thomas Vinterberg [2] har dansk kinopremiere om to måneder, og deltar i konkurranseprogrammet under filmfestivalen i Berlin i februar. Filmen er en adaptasjon av en kritikerrost bok med samme tittel av Jonas T. Bengtsson, og i hjemlandet er forventningene store, til tross for mildt sagt delte meninger om kvaliteten i Vinterbergs seneste verk.

I en mørk historie tas vi med til Københavns dunkle skyggeside, der to brødre i voksen alder forsøker å flykte fra sin felles brokete fortid på hver sin måte. Nick er lillebroren som bor på pensjonat og bedriver dagene med vektløfting og øldrikking, hvis han ikke besøker Sofie i etasjen over for en sugejobb. Martin er storebroren; narkoman og alenefar som desperat prøver å skape en verdig hverdag for sønnen. De to brødrene lever hver for seg, uten å møtes i annet enn traumer fra barndommen, inntil storebroren en dag arver et større pengebeløp. Da endres livet drastisk -- for dem begge.

[3]Thomas Vinterberg er regissøren som slo gjennom med det dogme-definerende mesterverket Festen [4], som gav ham juryprisen i Cannes i 1998, men som siden ikke har blitt den internasjonale filmkunstneren mange forventet. Den danske filmskaperen har ganske enkelt slitt med å finne sitt distinkte jeg på reisen mellom ulike prosjekter -- og har feilet når han virkelig har fått sjansen til å vise seg frem. Det transnasjonale samarbeidet It’s All About Love [5] ble en stor fiasko i 2003, mens skussmålene heller ikke haglet over ham etter den forglemmelige Dear Wendy [6] etter manus av Lars von Trier [7].  Med fravær av internasjonal suksess i bagasjen, reiste Vinterberg hjem for å lage sin første danskspråklige film på ni år med komedien En mand kommer hjem [8] -- en film som både i tittel og innhold har metareferanser til regissøren selv.

Det alle imidlertid venter på er den filmen som for alvor skal gjenreise Thomas Vinterbergs rennomé -- en film som i betydning eller kvalitet kan stå opp i mot vidunderlige Festen. Nå står akkurat den filmen i særstilling som et banebrytende fenomen, men det skulle da likevel være mulig for Vinterberg å lage mesterlig film også i annet farvann. Med Submarino reiser han i det minste tilbake til en mørk tematikk, og kanskje kan det være hans bane tilbake mot storhet. Den ferske traileren signaliserer i hvert fall et mørkt og dempet familiedrama, spilt med usentimentale strenger og bunnsolid skuespill. I det hele tatt virker det veldig lovende:


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2010/01/thomas-vinterberg-returnerer-med-submarino/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Submarino: http://montages.no/film/222/submarino

[2] Thomas Vinterberg: http://montages.no/filmfolk/thomas-vinterberg

[3] Image: http://montages.no/2010/01/thomas-vinterberg-returnerer-med-submarino/submarino-roman/

[4] Festen: http://montages.no/film/festen/

[5] It’s All About Love: http://www.imdb.com/title/tt0273689/

[6] Dear Wendy: http://www.imdb.com/title/tt0342272/

[7] Lars von Trier: http://montages.no/filmfolk/lars-von-trier

[8] En mand kommer hjem: http://www.imdb.com/title/tt0951288/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.