- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Hvor vil Berlinalen? Panorama lansert, og norsk i Generation

Av Karsten Meinich , 14. januar 2010 i Artikler

«Bestevenner»/«Rafiki» (2009, Lo)
«Bestevenner»/«Rafiki» (2009, Lo)

Berlinale’10: I år arrangeres filmfestivalen i Berlin for 60. gang (11.-21. februar), og verdens nest viktigste filmfestival bør anvende jubileet til å reetablere sin posisjon. Svakheter i både programmering og profilering har de siste par årene gitt Berlinalen et alvorlig skudd for baugen.

Festivalens størrelse og tiltrekningskraft er kanskje den samme, men den kulturelle nedslagskraften i filmbransjen har blitt mindre. Når tenkte du sist at filmen du så var oppdaget på Berlinalen? Det er særlig hovedkonkurransen [1] som har blitt svekket, men norsk film når sjelden opp der likevel (sist var med Hans Petter Molands The Beautiful Country [2]). En reinstallering av prestisje og tyngde i konkurransen kan kun oppnås av et knallsterkt program, noe som blir vanskeligere å vanskeligere i konkurranse med stadig sterkere nabofestivaler. Så Berlinalens store styrke ligger i sideprogrammene.

I fjor deltok blant annet vår egen Nord i Panorama [3], med stor suksess. Mange mener dette sideprogrammet er Berlinalens egentlige hovedprogram, hvor oppdagelser av vital ny film gjøres hvert eneste år. Festivalens velbevarte arena for film utenom mainstream opprettholdes i Forum [4], mens programmet hvor bredden kanskje er størst er Generation [5], som lenge har vært ledende i verden for fremvisning av barne- og ungdomsfilm.

I dag offentliggjorde festivalen filmene [6] til dette programmet, og til vår store glede var hele tre norske filmer tatt ut. Barnefilm fra Norden har lenge hatt en høy stjerne ute i Europa, men representasjonen i år med to norske langfilmer og én kortfilm er uvanlig bra. Det er Bestevenner [7] av Christian Lo og Knerten [8] av Åsleik Engmark som deltar i langfilmkonkurransen, mens Anita Killis kritikerroste animasjonsfilm Sinna mann [9] deltar i kortfilmkonkurransen. (NFI har mer info [10] om disse i sin pressemelding.) Førstnevnte film har fått den mer særegne tittelen Rafiki i sin internasjonale lansering (Best Friends hadde kanskje ikke gjort seg i jungelen av filmplakater på Potsdamer Platz?). På fjorårets Berlinale vant Anne Sewitskys herlige kortfilm Oh My God (se den her [11]) to priser i kortfilmprogrammet der Sinna mann deltar.

«Sinna mann» (2009, Killi)
«Sinna mann» (2009, Killi)

For noen dager siden slapp Berlinalen også de første titlene [12] til det ovennevnte Panorama-programmet, men der har foreløpig ingen norske titler funnet plass. Man kunne tenke seg at kanskje Terje Ragnes’ En helt vanlig dag på jobben [13] burde ha en mulighet, dersom filmen har fått til sin humoristiske skildring av Se og hør-journalist-hovedpersonens hverdag. Uansett, titlene Berlinalen har tatt ut indikerer at Panorama i år blir tungt på film fra Asia og Midt-Østen. En rekke titler fra Japan, Sør-Kora, India og Kina er representert, inkludert filmer fra både Israel, Marokko og Tyrkia. Den tyrkiske filmen heter Kosmos og er regissert av Reha Erdem [14], en filmskaper som tidligere har imponert meg med komedien Korkuyorum Anne (2004) og særlig den nydelige oppvekstskildringen Beş Vakit [15] («Times and Winds», 2006). Det er ikke usannsynlig at Panorama nå har plukket opp Erdem på sitt mest modne i karrieren, selv om traileren til Kosmos viser det som kan virke som en oppstykket, forvirrende film med tøft lydbilde og mange slaktede dyr:

Flere offentliggjøringer av utvalgte filmer til programmene fra Berlinalen er ventet i ukene som kommer, og stor spenning knytter seg naturligvis til hovedkonkurransen. Men før den tid skal det arrangeres tre viktige filmfestivaler: Sundance [16] i USA, og Tromsø [17]– og Gøteborg [18] internasjonale filmfestival her i Norden. Festivalåret 2010 er altså i ferd med å sparkes i gang, med nye filmoppdagelser i horisonten.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2010/01/hvor-vil-berlinalen-panorama-lansert-og-norsk-i-generation/

Lenker i denne artikkelen:

[1] hovedkonkurransen: http://www.berlinale.de/en/das_festival/festival-sektionen/wettbewerb/index.html

[2] The Beautiful Country: http://www.imdb.com/title/tt0273108/

[3] Panorama: http://www.berlinale.de/en/das_festival/festival-sektionen/panorama/index.html

[4] Forum: http://www.berlinale.de/en/das_festival/festival-sektionen/forum/index.html

[5] Generation: http://www.berlinale.de/en/das_festival/festival-sektionen/generation/index.html

[6] offentliggjorde festivalen filmene: http://www.berlinale.de/en/presse/pressemitteilungen/alle/Alle-Detail_5555.html#5555

[7] Bestevenner: http://www.filmweb.no/kino/article208722.ece

[8] Knerten: http://montages.no/film/51/knerten

[9] Sinna mann: http://www.nfi.no/english/norwegianfilms/show.html?id=1028

[10] mer info: http://www.nfi.no/nyenorske/_nyheter/vis.html?id=3644

[11] se den her: http://trobbel.no/

[12] de første titlene: http://www.berlinale.de/en/presse/pressemitteilungen/alle/Alle-Detail_5503.html#5503

[13] En helt vanlig dag på jobben: http://www.filmfondet.no/icm.aspx?PageId=2328

[14] Reha Erdem: http://www.imdb.com/name/nm0258732/

[15] Beş Vakit: http://uk.imdb.com/title/tt0855729/

[16] Sundance: http://festival.sundance.org/2010/

[17] Tromsø: http://www.tiff.no/

[18] Gøteborg: http://www.giff.se/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.