Klart for Oslo Internasjonale Filmfestival

Bilde 1

Årets program favner de fleste sjangre og målgrupper, og byr på sågar festivalvinnere som Oscar-favoritter, potensielle kultfilmer og dokumentarer som nok ikke vil dukke opp på vanlige kinoer senere. Arrangementet går av stabelen fra 19. til 29. november, og du har altså hele ti dager til å boltre deg i gode kinoopplevelser.

  • Blant festivalvinnerne har du kanskje allerede sikret deg billett til Michael Hanekes Gullpalme-vinner Det hvite båndet (les vår omtale) og Venezia-vinner A Single Man (les vår artikkel). Disse kommer allikevel på norske kinoer, så viktigere prioriteringer er kanskje Xavier Dolan sin tredobbelte Quinzaine des Réalisateurs-vinner I Killed My Mother, Teddy-vinneren Raging Sun Raging Sky fra årets Berlinale og Sundance-prisbelønte Adam. Glem heller ikke å få med deg årets Gullpalme-vinner for beste kortfilm; portugisiske Arena i regi av João Salaviza og den Annecy-vinnende og Sundance-viste animasjonsfilmen Mary and Max.
the_missing_person
Michael Shannon i «The Missing Person»
  • Er du en sjangerfantast, må du selvsagt få med deg exploitation-hyllestene Bitch Slap og Black Dynamite, mens Bunny and the Bull snur roadmovie-sjangeren på hodet ved å la reisen foregå innendørs. Gå heller ikke glipp av den spanske horrorfilmen Hierro. Ellers er det kanskje verdt å ta en tidlig titt Wes Andersons adaptasjon av Roald Dahl-klassikeren Fantastic Mr Fox, selv om Shane Ackers allerede mye omtalte 9 ser atskillig mer interessant ut.
Fra chilenske <em>Navidad</em> i regi av Sebastián Lelio
Fra chilenske Navidad i regi av Sebastián Lelio

  • Programmet til festivalen domineres av engelskspråklige produksjoner, hvorav majoriteten uansett skal på kinoer i løpet av vinteren. Det er kanskje derfor bortkastet å nevne at du har muligheten til å få med deg en førpremiere på en av årets desidert beste filmer – Lone Scherfigs deilige An Education med stjerneskuddet Carey Mulligan i hovedrollen? Ta kanskje heller en titt på en av de søramerikanske filmene, med det chilenske relasjonsdramaet Navidad, filippinske Manila – en hyllest til landets neorealistiske filmtradisjon fra 70- og 80-tallet og They All Lie som et fint innblikk i det som i programmet omtaltes som Argentinas nye avantgardebølge.
  • Nord-Europa er dårlig representert i programmet til OIFF, men svenskene kan igjen vise sin mangfoldighet med Farvel, Falkenberg-regissør Jesper Ganslandts Apan, dokumentaren Ebbe The Movie om den merkverdige historien til Ebbe Carlsson og i co-produksjon med blant annet vår Filmfrelst-deltaker Eric Vogel – den dystopiske animasjons-sci-fi-thrilleren Metropia.
metropia_4
Fra svensk/norsk/danske «Metropia» i regi av Tarik Saleh

Så der, En forsmak på årets festivalprogram. Men festivalen byr på atskillig flere godbiter, bare ta deg en tur over til hjemmesidene og sjekk ut alt sammen – vi gleder oss, og kommer til å skrive om vår opplevelse av flere av titlene.