- Montages - https://montages.no -

Montages.no

FFS’09: Årets prisvinnere

Av Eirik Smidesang Slåen , 17. oktober 2009 i Artikler,Festival

a-moment-in-june-11

Fra A moment in June, vinner av Fipresci-prisen

Årets Film fra Sør-festival er straks ferdig, og prisvinnerne er kåret. To av prisvinnerne var tilstede under seremonien; æresprisvinner regissør Hirokazu Kore-eda [1] og skuespiller Payam Madjlessi [2] fra årets publikumsfavoritt For a Moment, Freedom [3].

– Film fra Sørs ærespris 2009 går til den japanske regissøren Hirokazu Kore-eda. Kore-eda Hirokazu er sammenliknet med storheter som Ozo og Mizoguchi, men har definitivt utviklet sitt eget filmspråk. Kore-eda beveger seg i et følsomt landskap hos mennesker med nære relasjoner, han har en realistisk fortellerform i filmer som likevel er preget av et symbolmettet språk, sier daglig leder i Film fra Sør Julie Ova.

Målet med prisen er å hedre en person som i betydelig grad har bidratt til den kunstneriske kvaliteten og opplevelsen av verdensfilmen. Kore-edas film Still Walking [4] vant også Oslo Kinos lanseringspris. Vinneren får støtte tilsvarende 50.000 kroner til kinolanseringen 30. oktober.

Sølvspeilet til beste film i hovedkonkurransen gikk til City of Life and Death [5], regissert av den kinesiske regissøren Chuan Lu. Sølvspeilet er Film fra Sørs egen pris, og deles ut til beste film i hovedprogrammet. Prisen er på 100.000 kroner og går til norsk import av filmen. Juryen har bestått av regissør Eva Sørhaug, kortfilmregissør Hisham Zaman og direktør for Norsk Filminstitutt Nina Refseth. Her er deres uttalelse:

– Sølvspeilet 2009 går til City of Life and Death (Nanjing! Nanjing!), regissert av LU Chuan og produsert av China Film Group og Jiangsu Brodcasting System. Filmens sterke skildring fra krigen mellom Kina og Japan i 1937 viser hvordan krigens brutalitet former både soldater og sivile. I et intenst formspråk og med en uvant dramaturgi leder filmen fra det grusomme slaget om Nanjing til det individuelle drama, med enkeltskjebner som blir sittende fast i oss lenge etter at filmen er slutt.

Regissør Hirokazu Kore-eda

Regissør Hirokazu Kore-eda

Fipresci-prisen gikk til den thailandske filmen A moment in June [6], regissert av O Nathapon [7]. Prisen er en internasjonal filmkritikerpris, og går til beste film i sideprogrammet Nye Retninger. Vinnerfilmen er garantert ”S”-filmstøtte for dvd-lansering i Norge distribuert av Platekompaniet. Juryen har bestått av Karen Moe Møllerop, Marius Vartdal Kristoffersen og Jon Iversen:

– Filmen vi mener fortjener årets Fipresci-pris er en elegant reise i tid. Den har flere lag av handling, men framstår likevel som sømløs. Flere uttrykksformer smelter sammen, og selv om regissøren bruker flere av teatrets virkemidler oppleves filmen aldri som statisk. Historien nøstes opp på en kløktig måte, og holder på tilskuerens undring og oppmerksomhet helt til siste slutt. Filmen er nyskapende samtidig som den harrøtter både i lokal kultur og globale fortellertradisjoner. Vi ser denne filmen som en del av oppblomstringen i thailandsk film. Årets Fipresci-pris går til A moment in June, regissert av O Nathapon.

Dok:Sør-prisen til beste film i dokumentarkonkurransen gikk til Kim Longinottos Rough Aunties [8]. Prisen gir dvd-lansering i Norge gjennom Sherpa Distribution. Juryen har bestått av produsent Helga Fjordholm, redaktør og filmkritiker Truls Lie, og produsent og Montages-medarbeider Agnethe S. Buus Jensen:

– I et program der både klassiske dokumentartradisjoner og mer overraskende bruk av sjangeren er representert, gir juryen Dok-Sør-prisen til en film som favner både overgrep mot barn, politikk og kjærlighet, i Kim Longinottos Rough Aunties.

Sist, men ikke minst – årets publikumsvinner ble altså For A moment, Freedom av iranske Arash T. Riahi [9]. Prisen er aktuell for alle filmer som vises under FFS, og vinneren blir innkjøpt for visning på NRK. Du kan lese vårt intervju med skuespiller Payam Madjlessi [2] fra filmen ved å klikke deg hit [10].


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2009/10/ffs-arets-prisvinnere/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Hirokazu Kore-eda: http://montages.no/filmfolk/hirokazu-kore-eda

[2] Payam Madjlessi: http://www.imdb.com/name/nm3141448/

[3] For a Moment, Freedom: http://www.imdb.com/title/tt1296337/

[4] Still Walking: http://montages.no/film/still-walking/

[5] City of Life and Death: http://www.imdb.com/title/tt1124052/

[6] A moment in June: http://www.imdb.com/title/tt1305819/

[7] O Nathapon: http://www.imdb.com/name/nm1988248/

[8] Rough Aunties: http://www.imdb.com/title/tt1179080/

[9] Arash T. Riahi: http://montages.no/filmfolk/arash-t-riahi

[10] klikke deg hit: http://montages.no/2009/10/ffs-et-%C3%B8yeblikks-frihet-intervju-med-payam-madjlessi/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.