Den komplette guide til Film fra Sør ’09

Fra og med helgen som var og ut gjennom hele denne uken arrangeres Film fra Sør-festivalen i Oslo, og her på Montages er vi allerede godt i gang med vår dekning. I denne artikkelen vil vi samle en oversikt over våre omtaler og intervjuer fra årets festival, samtidig som vi vil gi en guide til hvordan de av våre lesere som ikke befinner seg i Oslo vil kunne få sett flest mulig filmer fra festivalens program.

For de som ennå ikke kjenner Film fra Sør (FFS), anbefaler vi festivalens egen beskrivelse av sine mål og visjoner. Det er en ganske unik definisjon, som åpner for den type filmoppdagelser få av oss har tilgang på – selv i en tid hvor hjemmevideomarkedet er mer globalt enn noensinne. Med fokus på filmer fra fjernere himmelstrøk enn Nord-Amerika og Europa har festivalen et mål om å åpne publikums blikk mot andre horisonter enn våre egne. Når så du sist en spillefilm som fortalte en historie fra et afrikansk land, for eksempel? Både Marokko, Etiopia og Sør-Afrika er representert i programmet. Men Afrika er på langt nær det eneste kontinentet som utforskes; se hele filmutvalget her. Her er vår dekning av festivalen, som vil oppdateres fortløpende gjennom uken:

«About Elly» (2009, Farhadi)
«About Elly» (2009, Farhadi)

Faste lesere vil huske at Montages i sommer gjestet filmfestivalen i Karlovy Vary, der vi blant annet skrev om tre filmer som også vises på FFS. Her er en kjapp oversikt over de aktuelle omtalene, visningstidspunkter og tilgjengelighet:

  • «Det er billedlig stemningsfullt, ustyrtelig morsomt, surrealistisk, skremmende, motbydelig, ettertenksomt, metaforisk og karakterdrivende,» skrev Trond om det sør-koreanske mesterverket Thirst. Filmen vises i kveld mandag 12.- og onsdag 14. oktober kl. 21:00 på Ringen. Den er dessuten til salgs på DVD fra 17. november i USA (Sone 1), og kommer på norske kinoer 29. januar 2010.
  • «En sterk dramathriller som engasjerte både på et spenningsnivå og det emosjonelle plan. [Regissør] Fukunaga maktet å transportere meg fullstendig inn i denne filmen,» skrev undertegnede om Sin Nombre, et spenningsdrama om gjengtilhørighet og flukt på tvers av Mexico. Filmen vises i kveld 12.-, tirsdag 13.- og onsdag 14. oktober på Vika kino – se visningstidspunkter her. Sin Nombre er nå tilgjengelig på DVD (Sone 1), og får norsk kinopremiere 6. november.
  • «Plottet er spennende, og skuespillet bra. Vi holdes i villrede om hva som faktisk har skjedd helt til slutt, og det bygges opp til en finaleoppklaring av samme type som i en Agatha Christie-roman,» skrev Oda om About Elly, en iransk film som vant Sølvbjørnen i Berlin tidligere i år. Filmen vises tirsdag 13.- og torsdag 15. oktober på disse tidspunktene. Den har foreløpig kun hatt ordinære kinopremiere i hjemlandet og i Frankrike.
  • I tillegg må filmen Teza nevnes, et storslått, episk drama som spenner over flere tiår – om én manns lange reise fra Etiopia til Europa og tilbake igjen. To av oss så den i Karlovy Vary, og tross produksjonstekniske begrensninger var vi enige om at Teza forteller en svært engasjerende historie. Beretninger fra det afrikanske kontinentet, fortalt av afrikanske filmskapere, er dessuten altfor sjelden tilgjengelig for oss her i nord. Filmen vises 15.-, 17.- og 18. oktober – her er tidspunktene.
«Teza» (2009, Gerima)
«Teza» (2009, Gerima)

Men for alle som ikke befinner seg i Oslo eller mangler tid til Film fra Sør-visninger; hvordan kan man få sett filmene i festivalens program? Vi har gått gjennom brorparten av programmet, og identifisert følgende buzz-titler som på en eller annen måte er mulig å få sett (hovedsaklig på DVD):

De av våre lesere som planlegger å følge festivalen jevnt utover denne uken oppfordres til å dele sine anbefalinger i denne artikkelens kommentarfelt; forhåpentligvis blir det tidlig klart hvilke perler publikum ikke bør gå glipp av. Og dersom vi har oversett noen pekere til DVD-utgivelser man bør være oppmerksom på – del dine linker. God festival!