Rørende god trailer til Michael Jacksons This Is It

thisisit4

Nattens MTV Music Awards handlet i bunn og grunn bare om én person, som dessverre ikke kunne være tilstede. Mannen som er årsaken til hele tv-kanalens storhet, den viktigste skikkelsen i musikkvideoens historie, popmusikkens konge og, for noen av oss, den mest genuine kunstneren i det forrige århundre, på linje med Mozart og Beethowen. Som en svensk journalist i Aftonbladet skrev i anledning hans bortgang: Han er en av verdens sju underverk, ved siden av Babylons hager og pyramidene i Egypt. Jeg vet at dette er store og pompøse ord, men likevel kan ingen av dem rettferdiggjøre selveste Michael Jackson, og dét gjorde Madonna soleklart under nattens show, med en tale så sterk at man burde være laget av betong for å forbli uberørt.

thisisit3

For meg har ingen annen kunstner betydd mer enn Michael Jackson, og ingen har formet meg mer som person; siden treårsalderen har han vært en del av meg, og jeg har alltid bært ham med meg siden jeg tok mine første dansesteg på barndomshjemmets stuegulv. Jeg skrek og gråt meg igjennom Valle Hovin-konserten i 1997 og skulle til London på en av konsertene ved 02 Arena. Og på tross av rørende taler og Scream-opptreden fra Janet Jackson, var det utvilsomme høydepunktet under MTV-showet premieren på traileren til den kommende konsertfilmen This is it, basert på øvelsene i forkant av de planlagte London-konsertene. Det har vært mye mystikk rundt dette, og mange har vel hatt sine tvil om at Jackson fortsatt hadde noe på en scene å gjøre. Jeg hadde ærlig talt punget ut bare for å se ham stå der, så kvaliteten på opptredenen var ikke avgjørende for min del, men jeg håpet på – og trodde – at han ville glimte av gammel storhet.

I så måte ser det ut til at This is it vil vise en stor finger til de som forventet at dette kom til å bli slappe greier. Denne traileren overgår rett og slett enhver rimelig forventning; den mytologiske skikkelsen hopper rundt på scenen, danser i tyve kostymer og virker hundre prosent engasjert og tilstede – akkurat slik vi kjenner ham fra sin storhetstid. Han smiler og ler, instruerer medarbeiderne og later til å ha det bedre enn på årevis – noe som bekrefter det man alltid har visst: det er på scenen han hører hjemme. Den naive, sjenerte og klønete mediapersonen Michael Jackson tar plutselig en helt annen form og tar fullstendig kontroll. Den spesielle energien dette utløser fra scenen og direkte til publikum, eller via en skjerm, er noe helt for seg selv, og mer enn noe annet fikk denne traileren meg til å føle dette. Altså skal vi en siste gang få se Kongen stå der med en iboende kraft som kan få hjerter til å knuse, ben til å løfte seg – ja, som Madonna sier det, få oss til å fly.

thisisit5

Jeg ser ikke på This is it som en film – jeg ser på det som en Jackson-konsert ispedd intervjuer, bakommateriale og tilbakeblikk. Ergo kan jeg ikke vurdere dette oppimot noe annet som har kinopremiere i år, men en ting er sikkert: Dette vil bli årets største opplevelse for meg. Denne traileren er rett og slett det mest bevegende jeg har sett på lenge, da den understreker hvor bittert det er at han ikke fikk gjennomført sin siste drøm. Michael Jackson ble hengt på medias kors og døde der, men heldigvis gjenoppstår han på en måte som ser ut til å være mer enn verdig.

Traileren kan du se i glitrende kvalitet her.

Dessverre er Madonnas tale fjernet fra Youtube, men Janets opptreden og en flott Magnolia-inspirert reklame for showet kan du se her:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>