Begrepet: Mise-en-scène

the_cook_the_wife

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Begrepet beskriver det som til enhver tid er foran kamera. Rettes kamera mot en hvit vegg med en liten krakk i høyre hjørne, er dette innstillingens mise-en-scène. Begrepet beskriver ikke bare ting og gjenstander, men også farger, lyssetting, skuespillere (og deres kostymer) og de fiksjonelle karakterene de spiller. En norsk oversettelse av begrepet er ordet «iscenesettelse».

Mise-en-scène brukes aktivt i enhver scene for å beskrive følelser, stemninger og steder relevant for filmen. Eksemplet under er hentet fra Peter Greenaways film The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover fra 1989. Gjennom hele filmen skifter fargene på dekoren og skuespillernes klær etter hvert som de gjennomgår følelsmessige forandringer eller går fra et rom til et annet.