Yodok Stories kinolanseres først for skoleelever

-2

Artikkelen er skrevet av tidligere bidragsyter Agnethe Sophie Buus Jensen.

Like før helgen ble det offentliggjort at dokumentarfilmen Yodok Stories i høst vil få 53.000 kinobilletter til skoleungdom sponset med midler man ikke har sett maken til i lansering av norsk dokumentar på kino. Bidragsyterne, som ønsker å være anonyme, har sett dokumentarfilmen på lukkede visninger arrangert av produksjonsselskapet Piraya Film, og disse privatpersonene og institusjonene har tilsammen lagt 2,6 millioner kroner på bordet. Inntrykkene fra filmen har altså vært så sterke at de har valgt å gi elever i ungdomsskolen og videregående i Oslo, Bergen, Kristiansand, Trondheim, Larvik, Sandvika, Tromsø og Stavanger muligheten til gratis å se filmen om konsentrasjonsleirene i Nord-Korea.

Produsent Torstein Grude forteller til Aftenposten at målet med filmen er at flere får øynene opp for grusomhetene som skjer i Nord-Korea i dag, som til nå har fått forsvinnende lite oppmerksomhet. Og hva er vel bedre enn å engasjere de unge? «I tillegg til filmvisningen utvikler vi et undervisningsopplegg i samarbeid med Fritt Ord og Rafto-stiftelsen,» forteller Grude.

-1

Det er første gang en dokumentarfilm lanseres på denne måten i Norge. Problemet med å vise film på kino for skoleungdom er at skolen ikke kan kreve at elevene stiller opp på et arrangement som koster penger. «Vi er utrolig heldige som kan invitere skoleungdom til gratis kinovisning av Yodok Stories og veldig takknemlige overfor sponsorene som har gjort dette mulig,» sier Torstein Grude.

Yodok Stories forteller historien til et knippe personer som faktisk har klart å rømme fra disse konsentrasjonsleirene. Siden det er umulig å filme i Nord-Korea blir det hele knyttet sammen av en teaterforestilling, satt i scene av en tidligere propagandaregissør. Yodok Stories og regissør Andrzej Fidyk har reist verden rundt og høstet mange nominasjoner og priser. Filmen ble plukket ut til konkurranseprogrammet på verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA i Amsterdam, samt Tribeca Film Festival og Nordisk Panorama. Nylig vant filmen menneskerettighetsprisen «Spirit of freedom» på Den internasjonale filmfestivalen i Jerusalem.

Yodok Stories har ordinær norsk kinopremiere 16. oktober.