- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Johan Falk flopper i Sverige – hvorfor?

Av Lars Ole Kristiansen , 21. august 2009 i Artikler

johan falk

Anders Nilsson [1] har virkelig satt seg på det svenske filmkartet med actionfilmene om Johan Falk og den kritikerroste dramathrilleren Når mørket faller [2]. Sistnevnte ble sett av overraskende få, men man skulle kunne tro at en ny runde med Falk og co burde få positiv innvirkning på Nilssons besøksstatistikk.

Den gang ei. Den nye Johan Falk-filmen [3], som skal etterfølges av et knippe tv-filmer i samme stil som Beck-serien, har sålangt floppet på svenske kinoer med bare litt over fem tusen besøkende – hvilket er katastrofalt for en så publikumsvennlig – ja tør en si folkelig – film. Nilsson selv reagerer og mener at SF, som eier de fleste kinoene i Sverige, dreper svensk film når de setter opp de lokale produksjonene i mindre saler enn de internasjonale blockbusterne:

– Det här har blivit ett jätteproblem. SF lovar i avtal med amerikanska distributörer att de ska få gå på stora salonger. De dödar svensk film säger Anders Nilsson. Regissören menar att dessa typer av avtal leder till att hans, och andra svenska filmer, inte får samma chans som de amerikanska. – Trots att det varit fullt i Göteborg går den fortfarande på mindre salonger som bara tar 95 personer, hur ska vi då kunna få in mer publik? undrar Anders Nilsson.

johan falk2

Til sitt forsvar sier SF at kampen om de største kinosalene er så stor, og at de helt rasjonelt må bedømme interessen til filmene som settes opp, og at Johan Falk da ikke kan konkurrere med internasjonale storheter som Harry Potter og Transformers. Dog er det nok enda et element som spiller inn; at filmen har oppnådd så liten suksess har overhodet ikke bare med antall plasser i kinosalene å gjøre, men også med hvordan filmen har blitt mottatt. Der Nilssons forrige film tok ham i en ny og mer utfordrende retning, virker det som om årets Falk-film på mange måter er et steg bakover. Svenske kritikere har i beste fall møtt filmen med et likegyldig gjesp, og promomaterialet har vært like smakløst som det har vært kjedelig.

Kanskje begynner svenskene å bli lei politifilmene de er så kjent for? Eller har Menn som hater kvinner [4]s absurde suksess faktisk hevet nivået, slik at selv velkjente varemerker som Johan Falk og Beck slite for å klamre seg til topps. Det blir spennende å se hvordan det går med Beck: I stormens öga [5] neste uke – noe sier meg at den vil bli en positiv overraskelse, både kunstnerisk og kommersielt.

Kilde: Aftonbladet [6]


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2009/08/johan-falk-flopper-i-sverige-hvorfor/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Anders Nilsson: http://www.imdb.com/name/nm0632152/

[2] Når mørket faller: http://www.imdb.com/title/tt0782700/

[3] Den nye Johan Falk-filmen: http://www.imdb.com/title/tt1295905/

[4] Menn som hater kvinner: http://montages.no/film/menn-som-hater-kvinner/

[5] Beck: I stormens öga: http://sv.wikipedia.org/wiki/Beck_%E2%80%93_I_stormens_%C3%B6ga

[6] Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article5539722.ab

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.