Regissør Jafar Panahi arrestert

Filmregissøren Jafar Panahi, som i 1995 vant debutprisen Camera d’Or i Cannes for sin film The White Balloon, ble ifølge nyhetsbyrået AFP arrestert i dag i Iran. Hendelsen skjedde på en gravlund der en gruppe mennesker markerte at det var gått 40 dager siden den unge kvinnen Neda Agha-Soltan ble drept. Panahi ble innbragt av politiet sammen med sin kone og datter. Neda ble et av symbolene på opposisjonens kamp mot påstått valgfusk da hun ble skutt 20. juni under en demonstrasjon i Teheran.

Jafar Panahi besøkte Norge blant annet i forbindelse med lanseringen av filmen Offside, som Arthaus distribuerte på norske kinoer senhøstes 2006. Han har vært en uttalt kritiker til det sittende regimet, og hans filmer har således vært forbudt i Iran mer enn et tiår.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

  1. En annen iransk regissør, Mohsen Makhmalbaf, er også sterkt involvert i kampen mot Ahmadinejad-regimet, bl.a. som talsmann for opposisjonsleder Mirhossein Mousavi.

  2. Alt i alt kan man vel si at iranske filmskapere generelt har hatt et sterkt politisk engasjement i hjemlige forhold, som de ofte har klart å bake elegant inn i filmene sine uten å bli overtydelige. Noe som igjen førte til mange vakre, poetiske og sterkt allegoriske filmer fra de siste tiårene. Abbas Kiarostami gikk forøvrig igang med innspillingen av sin nye film Certified Copy med Juliette Binoche i Italia akkurat da urolighetene etter valget tok til i juni. Merker at jeg er alvorlig spent på hvordan den filmen blir.

    Forøvrig skal det sies at Jafar Panahi visstnok nå er løslatt av iransk politi.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>