Piraya Film får støtte til Russian Lessons

Artikkelen er skrevet av tidligere bidragsyter Agnethe Sophie Buus Jensen.

Produksjonsselskapet Piraya Film fra Stavanger fikk i dag 1.125.000 kroner i støtte til sin dokumentarfilmsatsning Russian Lessons. Filmen tar for seg forberedelsene til og krigshandlingene som foregikk i Georgia i fjor. Olga Konskaya og Andrei Nekrasov, som selv var vitner til krigens herjinger, skal skrive manus og ha regi på filmen. Sammen har de laget en rekke filmer som belyser dagens russiske regime. Rebellion: The Litvinenko Case ble vist i Cannes i 2007 og har siden den gang vunnet mange filmpriser. «Russian Lessons blir en en poetisk dokumentar som vil løfte temaet om krig og mennesker på et filosofisk eksistensielt plan,» sier konsulent Maria Fuglevaag Warsinski i pressemeldingen fra NFI. Russian Lessons blir en helaftens kinodokumentar og har antatt premiere i oktober 2010.

Menneskerettigheter er et tema som Piraya Film og produsent Torstein Grude har stor kompetanse på. Deres forrige film Yodok Stories, som omhandler konsentrasjonsleirene i Nord-Korea, ble hyllet av kritikerne og deltok i hovedprogrammet ved IDFA. Filmen skal lanseres på norske kinoer i oktober.