Nintendo møter polsk animasjonsfilm!

Pet shop boys

Det høres kanskje merkelig ut, men nettopp dét er den beste karakteristikken jeg kan gi musikkvideoen til Pet Shop Boys’ nye – og helt briljante – singel Love etc. fra albumet Yes. Har du Spotify, foreslår vi at du trykker her for å lytte til singelen mens du leser denne saken.

Pet Shop Boys har alltid vært et hestehode foran de fleste av sine popkonkurrenter hva angår finesse i det estetiske uttrykket; deres visuelle presentasjon og fremførelse er nesten like viktig som musikken, noe som er utmerket presentert mellom to permer i utgivelsen Pet Shop Boys Catalogue. Duoens lek med popkultur, postmodernisme og referanser til avantgardekunst er noe av det som gjør dem så vedvarende interessante. Hvem andre lager eksempelvis en symfoni til Eisensteins Panserkrysseren Potemkin og fremfører den midt på Trafalgar Square med fullt orkester og tilhørende filmprojeksjon?

psb-yes

Dette antyder den langt fra usynlige interessen popduoen har hatt for østeuropeiske kunstuttrykk (videoen til Go West er eksempelvis inspirert av kommunistisk propagandaestetikk), og i deres nyeste video later det til at polsk animasjonsfilm kan har vært en inspirasjonskilde. Filmen har dramaturgi og form som et plattformspill ala Super Mario, men er hovedsakelig animert i en todimensjonell stil som påminner sterkt om polsk animasjonsfilm – både i strek og fargepalett. Jeg får assosiasjoner til filmer som Bulandra and the Devil (Jerzy Zitzman, Lechoslaw Marszalek, 1959), Everything is a number (Stefan Schabenbeck, 1966), Tuning the Instruments (Jerzy Kucia, 2005) og ikke minst klassikeren Labyrinth av Jan Lenika (1963), som i likhet med Pet Shop Boys-medlem Chris Lowe studerte arkitektur før han begynte med animasjon. (Se Labyrinth her: del 1 og del 2.)

Love etc. er regissert av den nederlandske kunstneren Han Hoogerbrugge, som står bak tegneserien Neurotica, og som ved siden av maleri- og installasjonskunst har vist aller mest interesse for grafisk kunst på internett. Sjekk ut nettsiden hans her.

Ellers er det morsomt å se at nerdetråden strekker seg helt fra obskur animasjon til konsollpilotene på GoNintendo. Jeg tror faktisk ikke du må dele undertegnedes urimelig store interesse for Pet Shop Boys og elektronisk musikk for å nyte denne. Love etc. er rett og slett en av de mest originale og smarte musikkvideoene jeg noensinne har sett. Her er videoen:

Takk til Anna Ulrikke Andersen for hjelp med referansene.