Knut Erik Jensen vil folkefinansiere film om nordnorsk krigshistorie

Knut Erik Jensen vil lage filmen Lengsel etter nåtid for å fortelle om hva som skjedde i Finnmark under andre verdenskrig, da landsdelen ble evakuert og brent ned av nazistene.

I fjor publiserte vi en lengre artikkel om prosjektet og regissør Jensens frustrasjon over Norsk filminstitutts manglende interesse. Nå tyr Jensen (Stella Polaris, Heftig og begeistret) og produsent Knut Skoglund til såkalt «crowdfunding» eller folkefinansiering for å ro filmen i havn.

Jensen forklarer viktigheten av å formidle krigens omfang og konsekvenser i dagens pressemelding: «Filmen skal belyse en viktig, men grovt underkommunisert del av Norges historie. Den vil være den første fiksjonsfilmen som skildrer gjenreisningsperioden i Finnmark, med ”den brente jords taktikk” fra høsten 1944 som dramatisk bakteppe.»

Filmens tematikk er brennende aktuell: «Dagens flyktninger vil slite med de samme traumer, erindringer og erfaringer som mange mennesker i nord fremdeles bærer med seg. Med kjennskap til egen historie, kunnskap og innsikt i det som skjedde i Finnmark og Nord-Troms i 1944, hadde kanskje Norges befolkning hatt større forståelse hva det egentlig vil si å være flyktning og miste alt,» forteller Jensen.

Prosjektet har blitt møtt med mye entusiasme, men er langt fra ferdigfinansiert. Kulturnæringsstiftelsen i Sparebank1 Nord-Norge har sagt seg villig til å investere, og ifølge pressemeldningen har utviklingsprosessen har vært støttet av Barentssekretariatet, Norsk Filminstitutt, Filmpool Nord-Luleå, Innovasjon Norge, Filmfond Nord, Film i Finnmark, og kommunene Nordkapp, Alta, Hammerfest, Tromsø, Dyrøy og Vågan.

Nå ønsker Jensen å be privatpersoner om å bidra, og i samarbeid med produsentveteran Knut Skoglund (Pomor Film) lanserer han en informasjons- og crowdfunding-side, der både enkeltpersoner og organisasjoner kan bidra til finansieringen.

I tillegg søker Jensen Norsk filminstitutt for andre gang, men bedyrer at prosjektet ikke kan stå og falle på om filmen får tilskudd eller ikke: «Til det er prosjektet for viktig. Derfor tenker vi nytt om finansiering og henvender oss nå til det fremtidige publikum for å få filmen fullfinansiert.»

Målet er å få fullfinansiert Lengsel etter nåtid i løpet av 2015.