Filmfrelst

Filmfrelst #282: Edward Yangs Taipei Story

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Taipei Story (1985) vises torsdag 26. oktober i alle byene bortsett fra Kristiansand. I Tromsø vises den første gang fredag 27. oktober. Visningstider finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

Edward Yangs Taipei Story (1985) er et av nøkkelverkene i den taiwanesiske filmens gullalder på 1980- og 90-tallet, men har lenge vært kjent som en “glemt klassiker”, ettersom den har vært notorisk utilgjengelig – i likhet med mange andre filmer fra den samme perioden i nyere taiwanesisk film.

Nå er Taipei Story endelig løftet frem fra mørket, og i denne podkasten diskuterer vi vårt første møte med filmen i nyrestaurert utgave, og hvordan Yang og kollega Hou Hsiao-Hsien (som spiller en av hovedrollene i filmen og er medmanusforfatter) bidro til å gi et distinkt filmspråk til denne taiwanesiske epoken de var en så essensiell del av.

Filmens digitale restaurering i 4K har gitt en utsøkt ny kopi, som nå skal vises i Norge, og er et resultat av et arbeid tilrettelagt av Martin Scorseses berømmelige initiativ The World Cinema Project, i samarbeid med Taiwan Film Institute, Cinémathèque Royale de Belgique og Hou Hsiao-hsien.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. Andreas sier:

  Bra av Cinemateket! Og jeg pleier ofte å være irritert på filmvalgene deres (og katalog, faste serier osv). De kunne jo hatt en serie med mange av filmene fra World Cinema Foundation. “Transes” er f eks en veldig god dokumentar jeg så nokså nylig. Men ofte blir Cinemateket alt for safe. De fokuserer på 25% av de kunne ha vist, og viser veldig mye igjen og igjen, samt at de har en underlig tendens til å vise de dårligste filmene av regissører ofte. Mye inspirasjon å hente fra Metrograph i New York, Close-Up og BFI i London osv. Til mer spennende serier. Men “Taipei Story” blir bra.

 2. Geir J. Olsen sier:

  Skulle så fryktelig gjerne ha sett Taipei Story, men har aldri funnet den på sone 2. Håper denne og flere av Yangs filmer endelig blir lettere tilgjengelig her!

  • Andreas sier:

   Den levde opp til forventningene, godt oppmøte også. Cinemateket kunne jo ha en serie med restaurerte filmer fra World Cinema Foundation (Taipei Story er blant dem), mye bra der.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="http://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>